Kız üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ile yetişkin bağlanma stilleri ve stresle başa çıkma yollarının ilişkisi
Relationship between eating attitudes, adult attachment styles and coping styles of female college students
  1. Tez No: 327775
  2. Yazar: SEDA ERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Patolojik Yeme Tutumları, Stresle Başa Çıkma, Yetişkin Bağlanma Stilleri, Pathological Eating Attitudes, Coping, Adult Attachment Styles
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yeme alışkanlıkları son dönemde oldukça popüler bir konu haline gelmiştir. Değişen yaşam koşullarıyla birlikte yemek yemeye ayrılan zamanın sınırlılığı, öğün atlama gibi faktörler yeme alışkanlıklarının değişimine katkıda bulunmaktadır. Güvensiz bağlanma özelliklerinin ve duygusal odaklı başa çıkma yollarının patolojik yeme tutumlarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Buradan hareketle, bu çalışmanın amacı üniversitede okuyan kız öğrencilerin; yeme tutumları ile yetişkin bağlanma stilleri ve stresle başa çıkma yollarının ilişkisini araştırmaktır. Haliç Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi'nin Fen Edebiyat Fakülteleri'nde öğrenim gören 300 kız öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Yeme Tutum Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Stresle Baş Etme Yolları Ölçeği ve Bilgilendirilmiş Onam Formu kullanılmıştır. Regresyon analizi yapılarak, stresle başa çıkma yollarının yeme tutumunu ne denli yordadığı araştırılmıştır. Bunun sonucunda, stresle baş etme yollarının alt ölçeklerinden bazılarının yeme tutumunu yordadığı bulunmuştur. Katılımcılar yetişkin bağlanma stillerine göre kategorize edilerek nonparametrik Kruskal-Wallis-H testi uygulanmıştır. Bunun sonucunda katılımcıların stresle başa çıkma yolları alt ölçeklerinin bazılarının yetişkin bağlanma stillerine göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Bu sonuçlar literatür desteğiyle tartışılmış, araştırmanın sınırlılıkları belirtilmiş ve ileride yapılabilecek araştırma konuları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays eating has become a popular subject. Changing life styles, limitations of time and also skipping meals are contributing factors which are effective in eating behavior. Insecure attachment styles and emotion focused coping styles are considered to be related with pathological eating attitudes. From this point of view; the purpose of the present study was to find out the relationship between eating attitudes, adult attachment styles and ways of coping with stress among female college students. 300 female college students from Science and Art Faculties at Haliç University, Yeditepe University and Maltepe University participated in the study. Four assessment devices- Informed Consent Form, the Eating Attitude Test (EAT? 40), Relationship Scales Questionnaire (RSQ), Ways of Coping Questionnaire (WCQ). Multiple regressions were conducted to appraise to what extent ways of coping predicted eating attitudes. Regression analyses revealed that some subscales of the ways of coping questionnaire were associated with pathological eating attitudes. Non-parametric Kruskal Wallis-H Test was conducted to assess differences on adult attachment styles between participants in terms of ways of coping. These findings were discussed with reference to relevant literature. Limitations of the study were explained and future research topics were suggested.