İlköğretim öğretmenlerinin ve yöneticilerinin bilgisayar kaygı düzeylerinin belirlenmesi(Uşak ili örneği)
Examining computer anxiety of teachers and administrators in primary schools
- Tez No: 327785
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF HELVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Bilgisayar kaygısı, Öğretmenler, Yöneticiler, Tecnology, Computer Anxiety, Teachers, Administrators
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet ilköğretim okullarında görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşlerine göre, bilgisayar kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Katılımcılara Bilgisayar Kaygısı Ölçeği ve kişisel bilgi formu içeren bir ölçme paketi uygulanmıştır.Araştırmanın evreni; Uşak il sınırları içerisindeki Merkez, Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey ve bu ilçelere bağlı köylerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 175 devlet ilköğretim okulu bulunmaktadır. Evren, 2011- 2012 eğitim öğretim yılında görev yapan 286 yönetici, 1669 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklemini ise yine aynı merkez ilçe ve köylerden yerleşim yerleri dikkate alınarak, tabakalı örneklem yöntemi ile seçilen 85 ilköğretim okulunda görev yapan, 125 yönetici ve 363 öğretmen oluşturmaktadır.Bu araştırmada anketin birinci bölümünde katılımcıların kişisel bilgileri (cinsiyet, öğrenim durumu, branş, mesleki kıdem, görev, yönetici kıdemi) yer almaktadır. Birinci bölümde yer alan verilerin analizinde SPSS 17.0 istatistik programı kullanılarak frekans ve yüzde değerleri hesaplanarak tablo ile sunulmuştur.Araştırma sonucu; betimsel istatistik değerleri Bilgisayar Kaygı Ölçeğinin (BKÖ) üç alt boyutuna göre incelenmiştir. En çok duyulan kaygı türü Bilgisayar Öğrenme Endişesi (BÖE), ikinci sırada duyulan kaygı türü Bilgisayara Zarar Verme (BZV) ve en az görülen kaygı türü ise Duyuşsal Kaygı (DK)'dır. Cinsiyete göre katılımcıların BKD bakımından anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims at examining computer anxiety of teachers and administrators in public schools in Uşak. Data were collected through Computer Anxiety Scale and personal information form.The universe set of this research consist of 175 public schools within the province of Uşak which has five towns: Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey.The sample of 85 schools 363 teachers and 125 administrators were selected by a stratified sampling method out of data universe of 1669 teachers and 286 administrators employed during 2011-2012 academic year.In this research, the fist part of the scale involves the personal informations of the respondents (including gender, education levels, subject area, seniority) The obtained data was analysed using SPSS 17.0 software packag.[The results showed that the levels of the primary school administ using technolgy and computer anxiety differ according to various independent variation.]Data analysis was carried out by ANOVA and t test for the comparisonof independent groups.The results of the research; descriptive statistical values were analysed according to 3 subscales of Computer Anxiety Scale. The most common anxiety type is“Learning Anxiety”, the second one is“Damaging Anxiety”, the third and the less common one is“Affective Anxiety”. The gender of the participators do not statistically significant among the subscales of the computer anxiety measure.