AB'ye giriş süreçinde Türk tarımı
Turkish agriculture in the EU accession process
  1. Tez No: 327801
  2. Yazar: ELVAN ZEYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Türkiye Tarım Sektörü, Avrupa Birliği, Türk tarımının sorunları ve çözüm önerileri, Doğrudan Gelir Desteği, Agriculture, Agricultural Sector in Turkey, the European Union, the Turkish agriculture problems and solutions, Direct Income Support
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tarım sektörü gıda güvenliği, beslenme, kendine yeterlik, gelir dağılımında adaletin sağlanması vb. gerekçelerle dünyanın hemen her yerinde en çok korunan ve desteğe konu olan bir sektördür. Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005 tarihinde başlamış olan tam üyelik müzakerelerinde ülkemiz 35 farklı dosyada AB normlarına uyum sağlaması gerekmektedir. Şüphesiz AB ile yapılacak tam üyelik müzakerelerinde ülkemizi en fazla uğraştıracak konulardan birisi, AB Ortak Tarım Politikasına (OTP) uyum açısından önemli sorunları olduğu gözlenen tarım sektörüdür. AB'ye üyelik sürecinde tarım sektörü açısından uyumun sağlanması Türkiye için bazı kriterlerin yerine getirilmesi ile mümkün hale gelecektir. Bu kriterler ise, tarım sektörünün yapısı, politikaları ve mevzuata uyumu olarak sıralanabilir.Bu çalışmanın birinci bölümünde önce tarım sektörünün teorik analizi yapılmış, ardından Türkiye'de tarım sektörünün tarihsel gelişimi, tarım sektörünün mevcut durumu ve tarımın ekonomideki yeri incelenmiştir. Bölümün sonunda Türkiye ile seçilmiş diğer ülkelere ait veriler karşılaştırılarak Türkiye'nin başta tarımsal istihdam, verimlilik vb. konularda ne durumda olduğu tartışılmıştır.İkinci bölümde ise AB'ye giriş sürecinde Türk tarımının sorunları ve çözüm önerileri ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Ardından AB müzakere sürecinde tarımla ilgili olarak yapılması gereken hazırlıklar ve izlenmesi gereken stratejiye ilişkin öneriler sunulmuştur.Üçüncü bölümde ise Doğrudan Gelir Desteğinin amaçları belirtilmiş ve olumlu - olumsuz yönleri ele alınmıştır. Ardından Doğrudan Gelir Desteğinin Avrupa Birliğinde ve Amerika Birleşik Devletindeki uygulamaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Food safety in agriculture, nutrition, self-efficacy, and so on reasons justice in the distiribution of income etc. is a sector which is the main subject to be supported and protected in almost every part of the world. In the negotiations for full membership of Turkey with European Union (EU), has been started on 3 October 2005, our country is required to comply to EU norms in 35 different areas. Undoubtedly, in the negotiations for full membership of Turkey with European Union, one of the most compelling issues is the agricultural sector which is observed to have important issues in terms of compliance with the EU Common Agricultural Policy. Just possible only to fulfill certain criteria for Turkey in terms of agriculture sector in ensuring compliance with EU in the process of the full membership of EU. and the criteria can be sorted as the structure of the agriculture sector, its policies and the compliance with legislation.In the first part of the study that it is prepared, theoretical analysis of the agricultural sector is carried out, and then the historical development of the agricultural sector in Turkey is examined. The current state of the agricultural sector was discussed and the place of agriculture in the economy was assessed. By comparing data for selected other countries with Turkey, what position Turkes has in the subjects, mainly, Turkey?s agricultural employment, productivity and so on was discussed.Also, in the second part, the problems of Turkish agricultural which makes up of the first aim of the study and solutions have been expressed in detail, first of all, in the process of accesion to EU. Then the preparations to be carried out about agriculture and the proposals with regard to the strategy to be followed are listed.İn the third part, Direct Income Support's aims were stated and its positive negative aspects were discussed. And then, Direct Income Support?s practices were discussed in EU an USA