İlköğretim öğrenci velilerinin okul yöneticilerinden beklentileri
Expectations of primary school students parents from school administrators
- Tez No: 327804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAFIZ BEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, veli, eğitim öğretim, güvenlik, rehberlik, sosyal ve kültürel faaliyetler, okulun temizlik, sağlık ve fiziki şartları, okul aile birliği, School admininistrator, parent of the student, education and teaching, security, counsel, social and cultural activities, the conditions of the school such as physical, healt, hygine, family of school combination
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Eğitim öğretim içerisinde birçok özellikleri barındıran bir sistemdir. Bu sistem içerisinde okul, yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler gibi birçok alt unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar sürekli olarak birbirlerini etkilemekte ve aralarında bir beklenti oluşmaktadır.Eğitim öğretimde okul yöneticileri öğrenciler ve öğretmenler kadar etkili ve önemli diğer bir unsur da velilerdir. Bulunduğumuz yüzyıldaki eğitimde velilerin okul üzerindeki etkileri artmış bulunmaktadır. Veliler öğrenci başarısı, güvenlik, rehberlik, sosyal ve kültürel faaliyetler, okulun temizlik, sağlık ve fiziki şartları ile okul aile birliği faaliyetleri ile ilgili konularda okul ile ilişki içerisindedir. Velilerin okula geldiklerinde bu konuları görüşeceği ilk kişiler okul yöneticileridir (Müdür, müdür başyardımcısı, Müdür yardımcıları). Bundan dolayı öğrenci velilerinin okul yöneticilerinden bir takım beklentileri oluşabilmektedir.İlköğretim Öğrenci velilerinin Okul Yöneticilerinden Beklentileri başlıklı bu çalışmada yedi ana konu üzerinde anket soruları oluşturularak Uşak merkez ilköğretim okullarındaki öğrenci velilerine uygulanmıştır.Velilerin eğitim öğretim, güvenlik, rehberlik, sosyal ve kültürel faaliyetler, okulun temizlik sağlık ve fiziki şartları, okul aile birliği konularında okul yöneticilerinden beklentilerini içeren toplam 72 adet soru yöneltilerek anket çalışması yapılmıştır.Araştırmada eğitim seviyesi yüksek öğrenci velilerinin ve 30-40 yaş gurubu öğrenci velilerinin daha yüksek beklenti içerisinde oldukları gözlenmiştir. Ayrıca günümüz eğitiminde önemli kavramlar olan güvenlik, rehberlik konularında da velilere sorular yöneltilmiş ve grupların verdiği cevaplar araştırmada veri olarak kullanılmıştır.Yüksek gelirli öğrenci velilerinin alt gelirli öğrenci velilerine oranla okul yöneticilerinden daha fazla beklenti içerisinde oldukları gözlenmiştir. Öğrenci velilerinin okul yöneticileri ile görüşme sıklığının her gün görüşen veliler açısından daha olumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Education and teaching is a kind of discipline that consist of different respects. In that system, there are many factors deal with this systematic duration such as school building, administrators, teachers, students, parents of students. These factors always affect each other and produce an expectation.In education and teaching duration parents of the students are important and effective as the school administrators, teachers and students. In this century it is certain that the impact of parents on education has increased. Parents are in deep relation with some educational factors such as student success, security, counsel, social and cultural activities, hygine, health and physical conditions of the school and last school family coordination activities. When the parents come to school these factors are the first ones to speak with the school administrators. (School head administrator, main assistant administrator and assistant administrators). Thus, of course parents of the students have some specific expectations from the administrators of the school.The product of `Expectations of primary school students? parents from school adminisrators? was put into practice by means of a survey results in centre of Uşak in seven main school on parents. By asking 72 different questions in this survey about expectations from school administrators, we took different answers about education duration, security, counsel, social and cultural activities, physical and health conditions of the school.In this survey, the parents whose education level is higher ( generally 30-40 years old ones) have much more expectations from school administrators. What is more, we asked some questions about counsel and security that is really important concept at recent education value and used the answers of the questions in the survey.The parents of the students who has more annual income have more expectations than who has low annual income ones. The parents of the students who visit the scholl admininistrators every day have more positive effect both on parents and students than the others.