Veli yetersizliğini gidermede yönetici yeterlilikleri
Manager qualifiedness to eliminate parent inadequacy
  1. Tez No: 240271
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: parent, insufficiency, manager.July, 2009İsmail Hakki DAYİOGLU
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ekonomik sıkıntı içinde , sosyal gelişimini tamamlamaya çalışan , medya ve çevreden algıladıkları bilgilerle yaşamaya çalışan ,çocuk eğitimi için bir eğitim almak şöyle dursun ; Bir anda anne baba olmuş , hiçbir eğitim almadan çocuk eğitimine başlamış veliler zor durumdadır.Veli; sürat çağı ,uzay çağı denilen yeni dünyada ; kendi gençliğinde görmediği yeniliklerin,yeni kültürlerin etkisinden , yan tesirlerinden kendini ve çocuğunu korumaya çalışma içgüdüsüyle en yakınında ki okulu kurtarıcı görmektedir.Okul Yöneticisi velinin beklentilerini görebilmeli, cevaplayabilmeli, yönlendirebilmelidir.Okul yöneticisinin, Eğitim almamış yada yarı eğitim almış veli karşısında rahatlatıcı bir iletişim sergilemesi beklenir. Sosyoloji,psikoloji,eğitim formasyonuna sahip olması istenir. Yöneticinin söz davranış ve tutumlarının, velinin tutum ve davranışlarını etkilemesi çocuğunun eğitiminde iyi yönde yönlendirmesi beklenir.Bu çerçevede, öğrenci velilerinin yetersizliğini giderecek yöneticilerden beklenenlerin neler olduğunun belirlemek ve bu eksikliklerinin giderilmesi ve çözüm önerileri üretilmesi bu araştırmanın temel amacı olacaktır.Bu araştırmanın evrenini, 2008 ? 2009 Eğitim ? Öğretim yılında,; İstanbul ili Kartal ilçesindeki ilköğretimde okuyan 4.ve 5. sınıf öğrenci velileri oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemini ise; belirtilen evrenden rasgele seçilen ilkokullarda öğrenim gören 311 adet 4. ve 5 . sınıf öğrenci velisi oluşturmaktadır.Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Anahtar Kelimeler : veli , yetersizlik , yönetici.Temmuz, 2009İsmail Hakki DAYİOGLU
Özet (Çeviri)
The parents who try to complete their social development within economical difficulties, try to live on the basis of the information obtained from the media and their close environment, who became parents without getting any information on the education of children, are in a very difficult condition.In the new world, which is called era of speed or era of space, due to his instinct to protect himself and his children from the innovations which have not seen when he was young and the effects of the new culture, the parent sees the school that is closest to him as its rescuer.School Manager should be able to see, reply and direct the expectations of the parents.It is expected from the school manager to exhibit a relaxing communication against the uneducated or incompletely educated parent. It is desired from him to have sociology, psychology and education formation. It is expected that the speech, behaviors and attitudes of the manager affect the attitudes and behaviors of the parent and direct the education of the children in a positive direction.Under this frame, it shall be the main target of this research to determine what are the expectations from the managers who shall eliminate the insufficiency of the parents of the students and to eliminate these missing points and make solution proposals for the problems.The universe of this research is the parents of the students at the 4th and 5th grades of the Kartal District of Istanbul Province in 2008 ? 2009 educational year.The sample of the research is 311 parents who were randomly chosen among the parents of these 4th and 5th year students.SPSS statistics program was used in order to analyze the data obtained from the questionnaires applied to the subjects. Tables were created for the obtained findings and interpretations were made for them.