Sultan Abdülaziz Dönemi'nde Osmanlı sarayı'nda mûsikî
Music in the Ottoman court during the time of Sultan Abdülaziz
  1. Tez No: 327853
  2. Yazar: HİKMET TOKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Tarih, Music, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Sarayı?nda Mûsikî, Sultan Abdülaziz, Musika-i Hümâyûn, Sâendegân-ı Hassa, Gauatelli Paşa, Donizetti Paşa, Batılılaşma, Mûsikî Kurumları, Askerî Mûsikî, Music in the Ottoman Court, Sultan Abdülaziz, Music Foundations in Ottoman, Musika-i Hümâyûn, Sâzendegân-ı Hassa, Guatelli Paşa, Donizetti Paşa, Westernization, Millitary Music
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Osmanlı sultanları ülkenin yönetimini gerçekleştirdikleri ve ikâmet ettikleri saraylarda mûsikîye daima yer vermişlerdir. Bu sebepten saraylarda mûsikî icra eden topluluklar kurulmuş ve bunlar zamanla kurumsal bir yapıya kavuşmuştur. Devrin en önemli mûsikîşinaslarını bir araya getiren bu kurumlar adeta bir laboratuvar işlevi görmüş ve Osmanlı'nın hükmettiği coğrafyada var olan mûsikî hayatı üzerinde önemli etkiler yaratmıştır.Çalışmamız Osmanlı siyasi ve toplumsal hayatında köklü değişikliklerin yaşandığı 19. yüzyılın önemli zaman dilimlerinden biri olan Sultan Abdülaziz döneminde Osmanlı sarayındaki mûsikî hayatını ve kurumlarını incelemekte, Cumhuriyet dönemine kadar varlığını sürdürmesi sebebiyle son derece önemli olan bu kurumsal yapıyı tüm yönleri ile açıklamaktadır. Mûsikî tarihimizde iz bırakmış pek çok müzisyenin bu kurumların üyesi olması hasebiyle, çalışmamız ileride bu müzisyenler hakkında araştırma yapacak bilim insanları için faydalı olabilecek pek çok bilgi içermektedir. Ayrıca sanatın pek çok değişik alanıyla ilgilenen Sultan Abdülaziz'in müzisyen kişiliği ve mûsikîye bakışı hakkında bilgiler vermektedir.Çalışmamızın bir başka önemli özelliği de kullandığımız kaynakların çoğunun arşiv belgeleri, döneme ait gazete haberleri ve yazma eserler gibi birinci el kaynaklar olmasıdır. Bu yönüyle çalışmamız mûsikî literatürümüze çok sayıda yeni bilginin eklenmesine vesile olmuştur.
Özet (Çeviri)
The sultans of the Ottoman Empire have always given attention to the presence of music in the palaces in which they ruled the empire from. That?s why various ensembles were founded to perform music in the court, and in time they became institutionalized structures. In these established structures, the leading music figures of the era had an important impact on the music life and this impact was visible through the whole Ottoman Empire territory.Our research focuses on the general music life and its relevant established structures through the reign of Sultan Abdülaziz, an important period of 19th century, due to considerable social and political changes which took place at the time. We aimed to explain all the dimensions of these structures as they played a crucial role and were able to exist till the foundation of the Turkish Republic. In addition, as some of the most influential figures of music were members of these structures, our research can be a source for subsequent researches about these figures. Finally we sustain additional information about Sultan Abdülaziz?s general perception about music and his personality as a musician.Through this research we utilized direct resources such as; archival documents, newspapers of the era, manuscripts etc. With the utilization of these direct sources, we were able to add new information to the current music literature.