Dolaysız vergilerde ayrımcılık yasağı
Prohibition of discrimination in direct taxes
- Tez No: 327852
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL SABAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Dolaysız vergiler, ayrımcılık yasağı, ayrım yapmama, vergilendirmede eşitlik, Direct taxes, prohibition of discrimination, nondiscrimination, taxation equality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Bu tezde Avrupa Birliği ve Türk vergi hukukunda dolaysız vergilerde ayrımcılık yasağı, teori ve uygulama bakımından analiz edilmiştir. Avrupa Birliği'nde dolaysız vergilendirme alanında tam bir uyumlaştırma bulunmamaktadır. Dolaysız vergilendirme alanında tam bir uyumlaştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle üye devletler, dolaysız vergilendirme alanındaki egemenliklerini halen ısrarla korumaktadırlar. Fakat bu egemenlik, Avrupa Birliği vatandaşlarının temel serbestileri bakımından Avrupa Birliği'nin İşleyişine Dair Antlaşma'daki yükümlülüklerle sınırlandırılmıştır. Avrupa Birliği Adalet Divanı (AAD), bir ulusal düzenlemenin sınırlama veya ayrımcılık oluşturup oluşturmadığınıdeğerlendirdiğinde, Mahkeme farklı durumlar arasında bir karşılaştırma yapar. Eğer durumlar objektif olarak karşılaştırılabilirse bazı nedenler (örneğin, kamu düzeni, kamu sağlığı, mali birlik ve mali denetimin etkinliği) ayrımcı düzenlemeyi haklılaştırabilir. Başka bir söylemle AAD, bir temel serbesti üzerinde sınırlama veya ayrımcılık olduğunu saptadığında, ayrımcıdüzenlemenin haklı olup olmadığını değerlendirir. Ancak düzenlemenin yine de orantılıolması gereklidir. Orantılılık ilkesi, böylece AAD'nin yargılamasında çok önemli bir role sahiptir. Sonuç itibariyle Avrupa Birliği'ne üye ülkelerinin yanısıra Türk vergi mevzuatında da (Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu) sınırlayıcı veya ayrımcı düzenlemeler bulunmaktadır. Bunların sistemden çıkarılması ve yasal değişikliklerin yapılmasıgerekmektedir
Özet (Çeviri)
In this thesis, prohibition of discrimination in direct taxes in the European Union and the Turkish tax law analyzed in term of theory and practice. There has not been fully harmonization in the field of direct taxation. For this reason member States still protect, with some persistency, their sovereignty in the field of direct taxation. But this sovereignty is limited by obligation under the Treaty on the Functioning of the European Unionto respect the fundamental freedoms of European Union nationals. When the European Court of Justice (ECJ) considers whether a national measure constitutes a restriction or discrimination, the Court makes a comparison between different situations. If the situations are objectively comparable, can some reasons (examples, public order, public health, fiscal coherence and effectiveness of fiscal supervision) justify discriminatory measure. In the other words, once ECJ determines that there is discrimination or restriction on a fundamental freedom, the Court evaluates whether the discrimination measure can be justified. But the measure at issue will anyway have to be proportionate. The principle of proportionality may therefore play a much more important role in jurisprudence of ECJ. As a result, there are discriminatory provisions in tax legislation of member states as well as the Turkish tax legislation (Income Tax Act and Corporate Tax Act). It must removal to tax system and legal changes