Kamu sektöründe iç denetimin etkinliğinin ölçülmesi ve belediyeler üzerine bir uygulama
Measuring the effectiveness of internal audit in public sector and the municipalities of an application on
- Tez No: 327987
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Denetim Sistemi, Etkinlik, Kamu Sektörü, Internal Control, Internal Control System, Effectiveness, Public Sector
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Dünya'da son dönemde meydana gelen ülke ve şirket iflasları, dünya ve ülke ekonomilerini zor duruma sokmuştur. Bu gelişmeler, muhasebe ve denetimin önemini daha da çok artırmıştır. Sonuçta, mevcut mali bilgilerin değerlendirilmesi konuları ile iç denetim sisteminin etkinliğinin ölçülmesi ve iç kontrol sisteminin geliştirilmesi her ülke için önemli bir konu haline gelmiştir.İç kontrolün etkinliğini ölçecek olan ise, iç denetim birimidir. İç denetim, Türkiye için, kamu yönetiminde şeffaflaşma ve Avrupa Birliği'ne giriş için de önemli bir rol oynamaktadır. 5018 sayılı kanunun kabulü ile iç denetimin Türkiye'de yerleşmesi için çok önemli bir adım atılmıştır.İç denetçi atamalarının 2006 yılından beri yapıldığı ve eğitimlerin ise 2008 yılı sonuna kadar tamamlandığı düşünülecek olursa, 2009 yılından itibaren tam anlamıyla iç denetim kamu sektöründe yerini almıştır. Bu yıldan itibaren de, iç denetimde kamuda nasıl sonuçlar elde edileceğine dair veriler alınmaya başlamıştır.Tez dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın son bölümünde yapılan uygulama ile, kamu sektöründe iç denetimin etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bunun için, kamuda görevli 110 adet iç denetçiye 50 soruluk anket yapılmıştır. Ayrıca, 18 adet belediyenin faaliyetlerine ait girdi ve çıktılar veri zarflama analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
he country and company bankrupties occuring in the world recently has put world and country economies into a difficult position. These developments have increased the importance of accounting and auditing more. As a result, the issues of evaluating current financial conditions, measuring the effectiveness of internal auditing and enhancing internal auditing system have become important considerations for each country.The thing to measure the effectiveness of the interal control is the internal auditing unit. The internal auditing plays an important role both for Turkey, for transparency in public administration and joining the European Union. The enactment of 5018 numbered law is an important step for adopting internal auditing in Turkey.When we ake into account that the assigning of internal auditors have being carried out since 2006 and their trainings were completed in 2008, we reach the conclusion that internal auditing took actual effect in the public sector fairly as from the year of 2009. As to today, some information has been started to be received in terms of which results could be obtained in the public sector by internal auditing.The thesis consists of four chapters. As to the implementation process of the studies, the measurement of internal auditing in the public sector was aimed at. For this reason, 110 auditors were asked to fill in a questionnaire consisting of 50 items. At the same time, some inputs and outputs regarding the activities of 18 municipalities have ben analysed via data envelopment analysis method by getting the them from the activity reports of the relevant municipalities and as a last step, the data received in this way has been interpreted.