Kütahya çini sanatına yön veren tasarımcı ve ustalar ile Kütahya'daki çini sanatının gelişiminin değerlendirilmesi
Designer Kütahya tiles and masters of the art direction with Kütahya tile art evaluation of progress
  1. Tez No: 327992
  2. Yazar: ASLI OFLAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya Çini Sanatı, Çini Tasarımcıları, Form, Desen, The Art of Ceramics, Tile Designers, Form, Pattern
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada Kütahya Çini Sanatının tarihsel gelişim süreci ve Kütahya Çini Sanatına yön veren tasarımcı ve ustalar kuramsal bir çerçevede incelenmiştir. Ayrıca tasarımları ile Kütahya Çini Sanatı'nda önemli yere sahip olan sanatçılara ilişkin bilgiler toplanmış ve ulaşılabilinen sanatçılarla görüşmeler yapılarak Çini Sanatı ile ilgili görüşlerinden yararlanılmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde, Kütahya Çini Sanatının tarihsel gelişimine ve konuya uygun görsellere yer verilmiştir. Araştırmanın birinci bölümündeki veriler kaynak taraması yapılarak toplanmıştır.Araştırmanın ikinci bölümünde, Kütahya Çini Sanatına yön veren tasarımcılara ve ulaşılabilinen eserlerine yer verilmiştir. Kütahya Çini Sanatında önemli bir yere sahip olan ve ulaşılabilinen 19 sanatçı örneklem olarak belirlenmiş ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Kütahya Çini Sanatı ve Kütahya Çini Sanatına yön veren tasarımcılar araştırma konusunun sınırlılığındadır. Bu bölümdeki veriler, yarı yapılandırılmış sorularla yapılan görüşmeler ile toplanmıştır.Kütahya çiniciliğinin eskiye oranla geliştiği ve standartlaşmaya gittiği fakat tasarım sorunlarının devam ettiği görülmektedir. Elde edilen sonuçlara göre öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the historical development process and the Art of Ceramics Art Ceramics is a theoretical framework guiding the designers and craftsmen were investigated. In addition, artists with designs that have an important place in The Art of Ceramics and can be accessed on the information gathered through interviews with artists benefited from the views of tile art.In the first part of the study, the historical development of the Art of Ceramics and are appropriate to the visuals. The first section of the study were collected from literature data.In the second section, the Art of Ceramics and can be accessed from the works of designers in that direction is given. Ceramics Art and can be accessed 19 artists who have an important place as the sample was determined and interviews. Art and the Art of Ceramics Ceramics from a limited research question guiding the designers. Data in this section, a semi-structured interviews were collected with questions.Kutahya tile making of design problems than in the past, but has continued to develop and standardize gone. According to the results obtained from a range of suggestions were made.