Ameliyathane sistemlerinde sıra bağımlı hazırlık süreli çizelgeleme yaklaşımı
Scheduling with sequence dependent setup times approach in surgery systems
  1. Tez No: 327991
  2. Yazar: ESRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YÜZÜGÜLLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Sıraya Bağlı Hazırlık Süreli Tek Makine Çizelgeleme Problemleri, AmeliyathaneÇizelgelemesi, PROMODEL, Scheduling, Single Machine Scheduling Problems with Sequence Dependent Setup Times, Surgery Scheduling, PROMODEL
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bir hizmet işletmesi olan hastanelerde, en yüksek kazanç ve maliyet birimlerinden biri ameliyathanelerdir. Hastane yönetiminin, en düşük maliyetle yüksek kalitede cerrahi bakım sağlanması baskısı altında olan ameliyathanelerde çizelgeleme sürecine ve önemli bir kaynak olan ameliyat odası kullanımına ilişkin yaygın uygulanan genel bir yapının olmaması çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır.Belirsizlik ve değişkenliğin fazlaca yaşandığı ameliyathane ortamında, ameliyat odası kullanım oranının en büyüklenmesi, çalışma kapsamının amacını oluşturmaktadır. Ameliyat odasının kullanım etkinliği, gerçekleştirilen ameliyatların planlanan tamamlanma zamanından erken ve geç tamamlanmasıyla ölçülmektedir. Tıp fakültesi hastanesi ameliyathanesinde çocuk cerrahisi ameliyat odası, tek makineli bir iş ortamı olarak düşünülmüş ameliyatların çizelgelenme problemi ele alınmıştır. Çizelgeleme probleminin gerçek sistemi daha iyi yansıtması açısından ameliyatlar arasındaki sıraya bağımlı hazırlık süreleri ile ameliyat sürelerinin stokastik olarak ele alındığı çalışmada, ameliyatların sıralanmasına ilişkin bir sıralama kuralı geliştirilmiştir. Geliştirilen modelin, karmaşık ve risk taşıyan ameliyathane ortamına uygunluğunun sınanması gerektiği düşüncesiyle benzetim yöntemi kullanılmış ve Promodel Benzetim programından faydalanılmıştır.Tez kapsamında yapılan inceleme ve araştırmalar doğrultusunda önerilen modelin ameliyat odası kullanımı açısından gelişme sağladığı görülmektedir. Ameliyathanede farklı cerrahi birimlerde ve tüm ameliyathane ortamında kullanılabilecek modelin hem hasta, hem ameliyathane personeli hem de hastane ? ameliyathane yöneticileri açısından memnuniyeti artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Surgeries are one of the highest income and cost units in the hospitals which are the service business. The main problem motivating this paper is that there is not common structure related to usage of surgery rooms and the scheduling process in surgeries which are under the pressure of hospital management in terms of providing surgery care with the highest quality and the lowest cost.The paper aims to maximize the utilization rate of surgery room in the surgeries under the uncertainities and variability environment. The efficiency of surgery room is measured with the difference between completion time and planned time of the surgeries. Pediatric surgery room in the medical faculty is regarded as the single machine business environment and the schedulling problem is examined. In this paper, we take the sequence dependent setup times between the surgeries and the surgery times as a stochastic process and we develop a sequencing rule for surgeries. We use a simulation method to test the suitability of the developed model to complex and risky surgery environment and benefit from Promodel Simulation Software.The findings of the paper show that the developed model is useful for increasing the the utilization of surgery room efficiency. The model, which can be used in different surgery units and the all surgey environment, will increase the satisfaction of patients, personnel and surgery management in hospitals.