Ortaöğretim öğrencilerinde sporun liderlik üzerine etkisi (Hendek örneği)
Effect of high school students in sports leadership (Hendek example)
- Tez No: 328017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER, YRD. DOÇ. DR. MURAT KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Spor, Lider, Liderlik, Secondary Education, Sports, Leader, Leadership
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Liderlik olgusu, bir topluluğun bulunduğu her ortamda, insanları ortak hedeflere yönlendirebilme ve motive edebilme becerisine sahip olan kişilere ihtiyaç duyulması nedeniyle önemlidir.Özellikle spor alanında, bireylerin performanslarını en iyi şekilde gösterebilmeleri ve başarının sağlanabilmesi için iyi liderlere ihtiyaç duyulmaktadır.Bu araştırma; ortaöğretim öğrencilerinde sporun liderlik üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada öncelikle eğitim, spor ve liderlik ile ilgili kaynak taraması yapılmıştır. Sonrasında Sakarya ili, Hendek ilçesinde 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan lisanslı sporcu öğrencilere anket uygulanarak, veriler elde edilmiştir. Toplamda 168 gönüllü öğrenciden elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak t-testi, anova, korelasyon analizleri yapılmıştır.Çalışmada; ortaöğretim öğrencilerinde sporun liderlik üzerine etkisi araştırılırken, öğrencilerin cinsiyet, öğrenim gördükleri okul, bulunduğu sınıf, ilgilendikleri spor branşı, spor yapma süreleri, takım kaptanlığı ve yardımcılığı yapıp yapmadıkları da araştırmanın sonucu için önemli bulunmuştur.Çalışma sonucunda, demografik değişkenlerin öğrencilerin liderlik gelişimlerinde farklılıklar meydana getirdiği görülmüştür. Bu çalışma ile; spor yapan ortaöğretim öğrencilerinin liderlik düzeyi belirlenmiş, spor aracılığı ile bu özelliklerinin geliştirilebilmesi için çeşitli öneriler sunulmuştur. Ayrıca bu çalışma bu alanda yapılacak diğer çalışmalara da katkı sağlanması noktasında önemlidir.
Özet (Çeviri)
Leadership fact is very important as the society needs the people who have the skills to be able to guide for the common goals and to motivate- in every situations society lives.Especially in the sport field, good leaders are needed to be able to show individuals own performance and to be successful.This search was done to analyse the effects of the sport on leadership in high schools.At first, in this search resource scanning about education, sport and leadership was done.A questionnaire was applied to the licenced sportive students who are in the district of Hendek in 2010-2011 academic year and input was gained.Totally, information gained from 168 volunteer students was evaluated.While the findings gained in the study were being evaliated, the program SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 was used for statistical analysis.While the study data was evaluating definitive statistical methods ( number, percentage,average, standart deviation)were used.As the hypostesis tests, re-test, analysis of variation( anova), korrelation analysis were done.In the study, while the effect of the sport on leadership was being researched on the high school students, the students gender, their school, their classroom, sportive branch they are interested in, time of doing sport, if they have experienced the team captainship or captain assistanship or not have seen as an important factor fort he result of the search.As a result, the demographic variables werw caused by differences in students leadership development. With this search, high school students level of leadership was determined and variety of suggestions were offered to develop these qualifications via sport.Also this study is very important because it will contribute the other search that will be done in the future.