Konya Etnografya Müzesinde bulunan Ladik halıları ve görsel çözümlemeleri
Ladik carpets in ethnography museum of Konya and their visual analyses
  1. Tez No: 328070
  2. Yazar: FİKRET KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. NURAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Müzecilik, Crafts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Lâdik Halısı, Halı, Türk halısı, Konya Etnografya Müzesi, Orta Anadolu Halıları, Lâdik Carpet, Carpet, Turkish Carpet, Konya Ethnography Museum, Middle Anatolian Carpets
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Konya Müzesi, 1901 yılında Müze-i Hümâyun'un Konya şubesi olarak kurulmuştur ve 1927'de Mevlânâ Müzesi'ne çevrilmiştir. Daha sonra bu müzeden ve Mevlânâ Dergâhı'ndan getirilen etnografik eşyalar birleştirilerek, 6 Aralık 1975'te Konya Etnografya Müzesi adıyla Meram semti Sâhibata Caddesi üzerinde bulunan iki katlı betonarme bir yapıda ziyarete açılmıştır. Müzede 6000'in üze¬rinde eser bulunmaktadır. Halılar mü¬zenin en fazla dikkat çeken eserlerindendir. Bu halıların başında Beyşehir Eşrefoğlu Camii'nden gelen XIII. yüzyıl yıldızlı halı parçası, yine aynı camiden gelen bir XV. yüzyıl ha¬lısı ile bazı Kula, Lâdik, Karapınar ve Gördes halıları gelir.Müze'de bulunan bu halıların çoğu hakkında akademik bir çalışma yapılmamıştır. Halılar hakkında bütün bilinen, envanter defterlerinde bulunan hangi devre ait olduğu, nereden ve ne zaman müzeye geldiği gibi bilgiler bulunmaktadır. Ancak bu bilgiler yetersizdir. Günümüze kalan bu halıların hangi malzemeyle ve ne şekilde yapıldığını anlamak için akademik boyutta ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların yanı sıra bu çalışma, halılarda kullanılan renklerin motifler üstünde ve halı genelindeki dağılımları, kullanılan motiflerin genel özellikleri, uyulan kompozisyon şeklileri hakkında daha net bilgilere ulaşmayı hedeflemektedir.Bütün bunlar dikkate alınarak seçilen ?Konya Etnografya Müzesinde Bulunan Ladik Halıları ve Görsel Çözümlemeler? adlı tez çalışmasında 25 adet halı teknik, hammadde ve tasarım özellikleri bakımından incelenip değerlendirilmiştir.Türkçe
Özet (Çeviri)
Ethnography Museum of Konya was established as Müze-i Hümayun at 1901 and transformed to Mevlânâ Museum at 1927. The ethnographic belongings which has been brought from Mevlânâ Dervish Lodge was opened to visit in the name of“Ethnography Museum of Konya”in 6th of December, 1975. The museum which has been settled at Sâhibata Street in Meram settlement, Konya serves in a two-story reinforced-concrete construction; the exhibition hall is on the ground floor. There are many pieces over 6000 in the museum. The carpets are the most attractive pieces of the museum. At the top of this list, there is a piece of gilded carpet of 13th century which came from Beyşehir Eşrefoğlu Mosque, in addition 15th-century carpet came from the same mosque and also some Kula, Lâdik, Karapınar and Gördes carpets.There is not any academic studies about most of these carpets in the museum. All the information about these carpets is just their era written in the inventory, also from whom and where they come to this museum. However, this information is insufficient. There is a critical need of academic studies to discover that how these carpets which are remained to present-day were produced, what the conditions were and also what kind of necessity caused to be produced. In addition, this study could be beneficial to understand the meticulouspreferences of colors in the carpets, the source of inspirations of motives by determining the similarities of carpets which were produced in different regions and also helps to interpret by understanding the cultural impacts between these pieces which were produced by different societies.25 carpets which are chosen by considering all these situations are examined and evaluated in“Lâdik Carpets in Ethnography Museum of Konya and Their Visual Analyses”due to their techniques, raw materials and design specialties.İngilizce