Erkek spor ceket tasarımında kullanımı kolaylaştırıcı kalıp çözümlemeleri
Wearing facilitation in men sport jacket design
- Tez No: 328071
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVBAHAR GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Spor Ceket, Kalıp, Fonksiyon, Tasarım, Moda, Sports Jacket, Patterns, Function, Design, Fashion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Erkeklerin günlük hayatlarında sıkça kullandıkları spor ceketleri ve bu ceketlerin tarihsel sürecinin incelendiği bu araştırmada, hem tarihsel bilgi hem de farklı bakış açılarıyla günlük kullanımı rahatlatmaya yönelik yenilikçi erkek spor ceketlerin tasarımı yapılmıştır. Tez çalışmasında öncelikle erkek spor ceket kavramının doğuşu, sonrasında erkek beden tiplerinin tespit edilmesi ve son olarak da edinilen bilgiler derlenerek yeni bir erkek spor ceketi için kalıp denemeleri yapılmıştır. Bu kalıp denemeleri genel olarak modadan ziyade günlük kullanımı rahatlatmaya yönelik olsa da bir tasarım teması içersinde ele alınmış ve bu tema doğrultusunda tasarımlar şekillenmiştir. Tez çalışmasının son bölümünde elde edilen yeni spor ceket kalıbı ve bu kalıptan türetilmiş erkek spor ceket modellerine ait kalıplar ile bu kalıplardan üretilen ceketler yer almaktadır.Türkçe
Özet (Çeviri)
To find out the main idea of everyday sport jacket for men and to create new design, which will be based on comfortable wearing if is important to research also historical and artistical parts first of all starting with sport jacket apparemance in the fashion and finishing with nowadays design, furthermore making research on structure of men had gave opportunily to create different comfort based patterns. The aim of these different patterns is not to be so much fashionable like to be comfort able for men body and daily live. In the last part of theis there are given new design patternd, sport jacket of tecnical drawings and collections models.ngilizce