Üniversite öğrencilerinin öz-duyarlık ve duyarlı sevgi düzeylerinin ebeveyn tutumları açısından incelenmesi
Examining university students' self-compassion and compassionate love levels in terms of perceived parental attitudes
- Tez No: 328090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Öz-duyarlık, Duyarlı Sevgi, Parental Attitudes, Self- compassion, Compassionate Love
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumları, öz-duyarlık ve duyarlı sevgi düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın diğer bir amacı ise, anne-baba tutumları, öz-duyarlık ve duyarlı sevgi düzeylerinin cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası ve algılanan gelir düzeyi değişkenlerine göre farklılıklarını incelemektir.Araştırmanın örneklemini Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 230'u kız ve 96'sı erkek olmak üzere toplam 326 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Ana Baba Tutum Ölçeği (Eldeleklioğlu, 1996), Öz-duyarlık Ölçeği (Akın, Akın ve Abacı, 2007), Duyarlı Sevgi Ölçeği (Akın ve Eker, 2011) ve Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler, korelasyon, t testi tekniği, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, anne-baba tutumları, öz-duyarlık ve duyarlı sevgi düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Anne-baba tutumlarını demokratik olarak algılayan öğrencilerin öz-duyarlık düzeylerinin yüksek olduğu, anne-baba tutumlarını otoriter ve koruyucu istekçi olarak algılayan öğrencilerin öz-duyarlık düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Anne-baba tutumlarını otoriter ve koruyucu-istekçi olarak algılayan öğrencilerin ise duyarlı sevgi düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Üniversite öğrencilerinin algıladıkları otoriter ve koruyucu-istekçi ebeveyn tutumlarının cinsiyete göre farklılaştığı, demokratik ebeveyn tutumunun kardeş sayısı açısından farklılaştığı, duyarlı sevgi düzeyinin cinsiyet açısından farklılaştığı tespit edilmiştir. Öz-duyarlık ve duyarlı sevgi arasında negatif ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular alt problemler doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between university students? self-compassion and compassionate love levels and perceived parental attitudes. An another purpose of this research is to examine the differences self-compassion, compassionate love and perceieved parental attitudes in terms of gender, number of siblings, birth order and perceived income statue.The sample of this study was composed of 326 undergraduate students from different departments of the University of Sakarya. 230 female and 96 male took part. The Parental Attitude Scale (Eldeleklioğlu, 1996), Self-Compassion Scale (Akın, Akın ve Abacı, 2007), Compassionate Love Scale (Akın ve Eker, 2011) and data collection form were used as measurement instrument.The results obtained of the research were examined by using correlation, t test and one way ANOVA. In consequence of this research it?s found out that there are significant relations between self-compassion, compassionate love and parental attitudes. It has been found the students had high level self-compassion who perceived parental attitudes as democratic and low level self-compassion who perceived parental attitudes as authoritative and protective. The students had high level compassionate love who perceived parental attitudes authoritative and protective. It has determined that perceived authoritative and protective parental attitudes differ in terms of gender, democratic parental attitudes differ in terms of number of sibling and compassionate love level differs in terms of gender. It has emerged that there is a negative relationship between self-compassion and compassionate love. The research findings were discussed in line with problems.