Üniversite öğrencilerinin öz-duyarlık ve yaşam doyumu düzeylerinin olumlu sosyal davranış eğilimlerini yordayıcı rolünün incelenmesi
An examination of the predictive roles of self-compassion and lifesatisfaction on prosocial behavior tendencies among university students
  1. Tez No: 432693
  2. Yazar: ELİF CAN SÜNBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu Sosyal Davranış Eğilimi, Öz-duyarlık, Yaşam Doyumu, Özgecilik, Yardımseverlik, Öz-sevecenlik, Prosocial Behaviour Tendency, Self-compassion, Life Satisfaction, Altruism, Self-Kindness, Helpfulness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin olumlu sosyal davranış eğilimleri, özduyarlık düzeyleri ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ildeki üniversitenin öğrencilerinden oluşturulmuştur. Çalışma grubuna bu üniversitenin fen edebiyat, ilahiyat, mühendislik ve iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin ve meslek yüksek okulunun çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 384'ü kadın ve 206'sı erkek olmak üzere toplam 590 öğrenci dahil edilmiştir. Bu çalışmada dört farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Birincisi, katılımcıların sosyodemografik bilgilerinin toplanması amacıyla kullanılan Kişisel Bilgi Formu'dur. İkinci olarak, katılımcıların olumlu sosyal davranış eğilimi düzeyini ölçmek için Olumlu Sosyal Davranış Eğilimi Ölçeği (Prosocial Tendencies Measure) kullanılmıştır. Üçüncü olarak, bireylerin özduyarlık düzeyini ölçmek için Öz-duyarlık Ölçeği (Self-compassion Scale) ve son olarak da katılımcıların yaşam doyumu düzeyini belirlemek amacıyla Yaşam Doyumu Ölçeği (The Satisfaction with Life Scale) kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 aracılığı ile analiz edilmiştir. Analizler kapsamında güvenirlik analizleri, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey testi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, kamusal, itaatkar ve gizli olumlu sosyal davranış eğilimleri bakımından cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Erkek katılımcıların kamusal olumlu sosyal davranış eğilimi kadınlara göre daha yüksekken; itaatkar ve gizli olumlu sosyal davranış eğilimi daha düşüktür. Ayrıca özgeci olumlu sosyal davranış ile öz-duyarlığın negatif alt boyutları (aşırı özdeşim, öz-yargılama, yabancılaşma) arasında pozitif ve yüksek düzeyde ilişkilerin olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında özgeci olumlu sosyal davranış ile öz-duyarlık toplam puanı arasında negatif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları ilgili alanyazına dayalı olarak tartışılmıştır. Bu sonuçlar ışığında, alandaki çalışanlara, bu konuyu ileride çalışabilecek olan araştırmacılara, ebeveynlere ve öğretmenlere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between prosocial behaviour tendencies, self compassion, and life satisfaction levels of university students was examined. The current study was designed as a correlational study. The participants of the study were sampled conveniently among the students attending a university located in a city in the Central Black Sea Region. The study included 384 females and 206 males (totally 590) students. The participants were the students of the various faculties including science-literature, teology, engineering, economics, administrative sciences, and vocational school. Four different instrıments were used to collect data: First of all is Demographic Information Form was used to gather social-demographic information about the participants. Secondly, Prosocial Tendencies Measure was used to measure the level of prosocial tendency of the participants. Thirdly, Self-compassion Scale was used to measure the self-compassion level of the participants. Finally, the Satisfaction with Life Scale was instrumentalized to determine the life satisfaction level of the participants. The collected data were analyzed with the SPSS 20. Various analyses including reliability analysis, independent sample t-test, one way ANOVA, Tukey test, correlation, and regression were conducted. The present study resulted that there is a significant difference between male and female studnets in terms of public, compliant and anonymous prosocial behavior tendency. Public prosocial behaviour tendency of male students was found higher than that of females. Conversely, compliant and anonymous prosocial behaviour tendency of males was found lower than that of females. It was also found that the relationship between altruistic prosocial behaviour and negative subscales of self-compassion (over identification, self-judgment, isolation) was positive and high. Besides, a negative and moderate relationship between altruistic prosocial behaviour and selfcompassion total score was found. Finally, the participants living in cities or in metropolitian areas have more life satisfaction than those living in towns or villages. The results of the research were discussed based on the relevant literature. So that some suggestions were presented the experts working, the researchers, parents and teachers.