Üniversite öğrencilerinin yaşam doyum düzeyi ve öz duyarlık düzeyinin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi
The analysis of the concept life satisfaction level and self compassion level on university students
- Tez No: 319935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: self compassion, life satisfaciton, university students
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin yaşam doyum düzeyini ve öz duyarlık düzeyini belirleyip, öz duyarlık düzeyinin alt boyutlarını bazı demografik değişkenler açısından incelemektir. Araştırma betimsel bir çalışma olup araştırmanın katılımcılarını 1.,2.,3., .ve 4. sınıfta okuyan toplam 1082 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler Abant İzzet Baysal Üniversitesi; Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu, Kemal Demir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu?nda toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında ?Öz duyarlık Ölçeği?, ?Yaşam Doyumu Ölçeği? ve ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Araştırmada betimsel istatistik, Korelasyon ve Çok Yönlü Varyans Analizi (MANOVA) teknikleri kullanılarak araştırmanın alt problemleri incelenmiştir.Araştırma sonucunda araştırma katılımcılarında yaşam doyum düzeyi puan ortalaması X= 4,16 ve öz duyarlık puan ortalaması X=2,81 olarak belirlenmiştir. Yaşam doyumu öz duyarlığın pozitif alt boyutları olan öz sevecenlik, bilinçlilik ve paylaşımların farkında olma ile pozitif, öz duyarlığın negatif alt boyutları olan öz yargılama, izolasyon ve aşırı özdeşleşme alt boyutları ile negatif ilişkili çıkmıştır. Öz duyarlığın bilinçlilik alt boyutunda kızlar erkeklere göre anlamlı düzeyde düşük puan almışladır. Aşırı özdeşleşme boyutunda ise erkekler kızlara göre daha yüksek puan almışlardır. Kardeş sayısı değişkenine göre ise öz duyarlığın öz sevecenlik alt boyutunda 2-4 kardeşe sahip olanlar 4'ten fazla kardeşe sahip olanlar a göre daha düşük puan almışlardır. Bilinçlilik boyutunda ise 4 ten fazla kardeşe sahip olanlar 2-4 kardeşe sahip olanlara göre daha yüksek puan almışlardır. Sınıf düzeyi değişkenine göre 1. sınıflar aşırı özdeşleşme boyutunda 4. sınıflara göre daha yüksek puan almışlardır. Yine aşırı özdeşleme boyutunda yine 3. sınıflar 4. sınıflara göre daha yüksek puan almışlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate life satisfaciton level, self compassion level and the relationship between subscales of self compassion gender, number of siblings and grade level among university students. The study is a descriptive work composed of 1082 participants fom 1th,2th,3th and 4th grades. The data was collected from Abant İzzet Baysal University; Educational Faculty,Science and Art Faculty, Medicine Faculty, Engineering and Architecture Faculty, Health Occupational High School, Physical Educational High School, Kemal Demir Physical Theraphy and Rehabilitation High School. Sub-problems are analyzed by using Descriptive statistics, Correlation and Multi way analysis of variance (MANOVA)According to the research; the life satisfaciton level was X= 4,16 and self compassion level was X= 2,81. Lifes satisfaciton had positive correlations between self kindness, mindfulness and common humanity and had negatif correlations between self judgment, isolation and over identification. Females had significantly lower scores than males on the mindfulness sub- scale and females had significantly higher scores than males on over identification sub scale. According to number of siblings , the students who have 2-4 siblings had significantly lower scores than the students who have more than 4 siblings on the self kindness sub-scale. Also the students who have more than 4 siblings had significantly higher scores more than the students who have 2-4 siblings on the mindfulness sub-scale. On the over identification sub-scale 1.th grade students had significantly higher scores than 4.th grade students. Also 3.th grade students had significantly higher scores than 4.th grade students on the over identification sub-scale.