Polislerde evlilik uyumunu etkileyen bazı değişkenlerin incelenmesi
Investigation of some variables on affecting police officers marital adjustment
  1. Tez No: 328096
  2. Yazar: AYŞE ÇAKIRLAR
  3. Danışmanlar: PROF. ERSİN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Evlilik, Evlilik Uyumu, Emniyet Teşkilatı, Police Officers, Marriage, Marital Adjustment .Security Organization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ; evli polis çiftler arasındaki evlilik uyumunun bazı demografik değişkenler ; yaş, cinsiyet, eğitim, evlilik süresi, çocuk sayısı, çalışma saatleri ,nöbet durumu ,eşin çalışma durumu,sigara kullanımı ,alkol kullanımı ile ilişkisini incelemektir.Bu amaçla çalışmaya, evli polisler rasgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir.Bu çalışama 2011 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın örneklemi;Ankara il Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı birçok emniyet biriminde çalışan 111 evli erkek ve 31 evli kadın polis ; toplam 142 gönüllü görevliden oluşmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak `'Çift Uyum Ölçeği'' ve demografik ve kişisel özellikleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Bireylerin çeşitli demografik bilgilerinin toplanabilmesi amacıyla oluşturulmuş bir formdur. Bu form, deneklerin yaşları, cinsiyetleri,eğitim düzeyleri,çocuk sahibi olma durumları, evlilik , evlilik süreleri, eşin mesleği ,nöbet durumu,günlük çalışma süresi ,günlük uyku süresi,çalışılan birim,çalışma konumu, sigara ve içki kullanımı durumlarına ilişkin sorulardan oluşmaktadır.Araştırmada elde edilen veriler hazır bir istatistik programı olan SPSS paket programı kullanarak analiz edilmiştir.Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda ; Polislerin Çift Uyum düzeyleri ortalamanın altında olarak bulunmuş .Erkeklerin Çift Uyum düzeylerinin daha yüksek , kadınların çift uyum düzeyleri daha düşük olduğu görülmüştür.Araştırmada Polislerin Çift Uyum düzeyi ile Polislerin , Eğitim ,Yaş Çocuk sayısı,evlilik süresi, Aynı mesleği yapıyor olmak ,günlük çalışma süresi, uyku uyuma süresi ,çalışılan birim, içki içme durumları arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur.Araştırmada çalışma konumuna evlilik uyumu seviyesi ;yeterli sayıda değişkenler arası normal dağılım olmadığı için belirlenememiştir.Araştırmanın sonuçları ilgili literatür eşliğinde tartışılmıştır. Bu yönüyle bakıldığında çalışmanın bulgularının oldukça önemli ve bulgular doğrultusunda önerilerin uygulanılabilir olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The major purpose of this study is to investigate the relationship between marital adjustment and some demographic variables age, gender , education level, status of having a child, , marriage duration ,profession of the wife, seizure status, daily working hours, daily sleep duration, working unit, work location smoking status and alcohol use.For this purpose, study, married police officers were selected by random sampling method.This study was carried out in 2011. The sample of the research consists of 142 volunteer married police officers of which were 31 female and 111 were male, selected by means of proportional sampling and random sampling methods from the police officers different services of Ankara General Directorate of Security.?Dyadic Adjustment Scale?? and ?Demographic Information Form? were used for collecting data. ?Demographic Information Form? is used to determine demographic and personal characteristics ,prepared by the researcher have been applied to the volunter police officers. This form, consists of questions concerning with age, sex, education level, status of having a child, , marriage duration ,profession of the wife, seizure status, daily working hours, daily sleep duration, working unit, work location smoking status and alcohol use . Data were analyzed using a statistical program SPSS.The results of the study indicated that:The Police Officers? Marital Adjustment was found below under the mean .It was also seen that men?s level is higher than the women?s level. The results showed significant relations between marital adjustment,and age, gender , education level, status of having a child, , marriage duration ,profession of the wife, seizure status, daily working hours, daily sleep duration, working unit, work location smoking status and alcohol use.It wasn?t looked the relation between the working position and marital adjustment because there is no normal distribution of variables.The finding were discussed in the contex of literatüre and suggestions were made for future research.From this perspective , the findings of the study are very important the suggestions could be carried out.