Üniversite öğrencilerinin mizah tarzları
Humor styles of university students
- Tez No: 147378
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, mizah tarzları, öznel iyi oluş, sürekli kızgınlık, sürekli kaygı, path analizi, University students, humor styles, subjective well-being, trait anger, trait anxiety, path analyses
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET SALTUK, Sinem. Üniversite Öğrencilerinin Mizah Tarzları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin mizah tarzlarının cinsiyet, yaş, algılanan kişilik yapısı ve algılanan popülerlik değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin mizah tarzları, yaşları, cinsiyetleri öznel iyi oluş, sürekli kızgınlık ve sürekli kaygılarını doğrudan etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Araştırmanın evreni 2004-2005 öğretim yılı güz döneminde Hacettepe Üniversitesi Fen, Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Edebiyat fakültelerinde okuyan 15133 öğrencidir. Örneklem ise tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 759 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada öğrencilerin mizah tarzları Yerlikaya (2003) tarafından uyarlanan Mizah Tarzları Ölçeği; öznel iyi oluş Dost (2004) tarafından geliştirilen Öznel İyi Oluş Ölçeği; sürekli kızgınlık Özer (1994) tarafından uyarlanan Sürekli Kızgınlık Ölçeği; sürekli kaygı öner ve LeCompte (1997) tarafından uyarlanan Sürekli Kaygı Ölçeği ile belirlenmiştir. Bağımsız değişkenlerle ilgili bilgi almak için araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda F değeri anlamlı bulunduğunda farkın kaynağını saptayabilmek için varyansların homojen olduğu durumlarda Tukey HSD testi; olmadığında Tamhane testi uygulanmıştır. Ayrıca mizah tarzları, yaş ve cinsiyet değişkenleri ile öznel iyi oluş, sürekli kızgınlık ve sürekli kaygı arasındaki ilişkileri belirlemek için Yapısal Eşitlik Modelinden yararlanılarak Path Analizi yapılmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.Ill Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Üniversite öğrencilerinin mizah tarzları cinsiyet, algılanan kişilik yapısı ve algılanan popülerliğe göre farklılıklar gösterirken; yaşta anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş puanlarının % 31 'i katılımcı, kendini geliştirici, saldırgan ve kendini yıkıcı mizah tarzları tarafından açıklanmaktadır. Sürekli kızgınlık puanlarının % 16'sı kendini geliştirici, saldırgan mizah tarzları ve sürekli kaygı tarafından açıklanmaktadır. Sürekli kaygı puanlarının % 28'i ise katılımcı, kendini geliştirici, kendini yıkıcı mizah tarzları, sürekli kızgınlık ve yaş tarafından açıklanmaktadır. Araştırmada elde edilen bulguların tartışma ve yorumu yapılmış ve bulgulara dayalı olarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SALTUK, Sinem. Humor Styles of University Students, Master's Thesis, Ankara, 2006. In this study, differences in the humor styles of university students as a function of gender, age, perceived personality type and perceived popularity were examined. Also the research is done whether subjective well-being, trait anxiety and trait anger are directly influenced by the humor styles of university students. The population of study consisted 15133 university students who attend to Faculty of Science, Education, Economical and Administrative Sciences, Engineering and Letters in the fall semester of 2004-2005. The sample of the study consisted 759 students who choosen by stratified sampling method. In this study the humor styles of university students were determined by the Humor Styles Questionnaire which was adapted by Yerlikaya (2003); the subjective well- being were determined by the Subjective Weil-Being Scale which was developed by Dost (2004); the trait anger were determined by the Trait Anger Scale which was adapted by Özer (1994); the trait anxiety were determined by the Trait Anxiety Scale which was adapted by Öner and Le Compte (1997). To obtain information about the independent variables, a personal information form which is developed by researcher was utilized. In the anlysis of the database, t test and one way ANOVA were used. The homogenity of the variances were checked. The sources of the differences were tested with employing Tukey HSD test for the groups with homogenous variances. The sources of the differences were tested with employing Tamhane test for the groups with heterogenous variances. According to Structural Equation Model, the relations between gender, age, humor styles and subjective well-being, trait anger,trait anxiety were tested by path analyses. The findings were evaluated at.05 significant level. The findings of the study can be summurized as follows: The humor styles of university students differ significantly depending on gender, perceived personality type and perceived popularity. The humor styles of university students don't differ significantly depending on age. % 31 of the subjective well- being was consisted of the variables of affilitative, self enhancing, aggressive and self defeating humor styles. % 16 of the trait anger was consisted of the variables of self enhancing, aggressive humor styles and trait anxiety. % 28 of the trait anxiety was consisted of the variables of affilitative, self enhancing, self defeating humor styles, trait anger and age. In the respect of the results obtained from the evaluation of the findings comments were made and suggestions were proposed.