Proje yaklaşımının anasınıfına devam eden çocukların problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi
A study on the effects of the project approach on the problem solving of children attending preschool
- Tez No: 328204
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Proje yaklaşımı, problem çözme becerisi, anasınıfı, okul öncesi dönem, Project approach, problem solving skills, nursery, pre-school
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma, proje yaklaşımına dayalı eğitimin çocukların problem çözme becerilerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. 2011-2012 eğitim öğretim yılında Malatya il merkezinde bulunan Malatya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı bir İlköğretim Okulu anasınıfından anne babası birlikte yaşayan, normal gelişim gösteren 20 çocuk (13 kız, 7 erkek) deney grubuna; deney grubundan farklı bir İlköğretim Okulu anasınıflarından 22 çocuk (11 kız, 11 erkek) kontrol grubuna olmak üzere toplam 42 çocuk araştırmanın çalışma grubuna dahil edilmiştir. Araştırmada, ?Genel Bilgi Formu?, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ)? kullanılmıştır. Deney grubuna ?Proje Yaklaşımına DayalıEğitim? uygulanmıştır. Elde edilen veriler, ?t testi? ve ?Kovaryans Analizi (ANCOVA)? ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; deney ve kontrol grupları arasında ön test puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık bulunmuştur. Ön test puanının kontrol grubundaki çocuklarda deney grubundaki çocuklara göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (p.05). Analiz sonuçlarında, çocukların Problem Çözme Becerisi Ölçeği?ne ait son test ve kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>.05). Kasım 2012, 156 sayfa
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of project-based approach to education on children's problem-solving skills. This research was conducted in a nursery school constructed under an elementary school in the centre of Malatya, which legally operates under the Governorship of Malatya Provincial Directorate for National Education. It was taken place during the 2011-2012 academic years. Forty-two children were incorporated into the working group of the research. While twenty children consisting of thirteen girls and seven boys who live with their parents and grow up normally were taken in the experimental group, twenty-two children including eleven girls and eleven boys were evaluated within the control group. Children in the control group were selected from nursery schools under an elementary school differing from the one for the experimental group. In this study,“General Information Form”and“Problem Solving Skills Scale (PÇBÖ)”developed by the researcher were used. ?Education Based on the Project Approach? was applied to the experimental group. The obtained data were evaluated using“t test”and“Analysis of covariance (ANCOVA)”. At the end of the research, statistically significant difference between experimental and control groups was found in terms of pre-test scores. It was determined that pre-test scores of children in control group were significantly higher than those of children in experimental group (p.05). In analysis results, it was found that there was no statistically significant difference between post-test and permanence test scores of“Problem Solving Skills Scale”(p>.05). November 2012, 156 pages