Çeltik üretimi yapan Tarım İşletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında yayım yaklaşımları: Edirne ili örneği
Publication approach in using agricutural pesticides at rice producing farms referance: Edirne
- Tez No: 328285
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çeltik Üretimi, Yayım Yaklaşımları, Edirne İli, Tarımsal İlaç2013, 64 sayfa, Rice Production, Publication Methods, Edirne District, Agricultural Pesticides2013, 64 pages
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Edirne İlinde çeltik üretimi yapan tarım işletmelerinde tarımsal İlaç kullanımında yayım yaklaşımlarının analizi yapılmıştır. Tarihin ilk dönemlerinden beri insanlar, doğrudan ve dolaylı zararları nedeniyle tarımsal zararlılarla mücadele etmişlerdir. Bunların zararlarını ortadan kaldırmak ve/veya azaltmak için değişik yöntemler uygulamışlardır. Günümüzde artan dünya nüfusu ile birlikte ortaya çıkan gıda ihtiyacını karşılamak ve bu bağlamda birim alanından daha fazla verim almak amacı ile diğer faktörlerin yanı sıra tarım ilaçlarına yönelmek kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamda tarım sektörünün vazgeçilmezlerinden olan tarımsal ilaç sektörü her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişen sektör ile birlikte dünyada ve ülkemizde büyük çapta yatırımlarda bulunan tarımsal ilaç firmaları farklı stratejiler geliştirmektedirler. İşte bu noktada tarım işletmeleri ile olan ilişkilerde tarımsal yayımın rolü, gerek tarımsal ilaçların bilinçli kullanımı, gerek pazarlanması vb. açısından önemli bir konuma sahiptir.Bu çalışmada Edirne İli örneği ile çeltik üretimi yapan tarım işletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında yayım yaklaşımları; üretici özellikleri, yayım metotları (bireysel, grup ve kitle yayım: çiftçi toplantıları, çiftçi kursları, tarla günleri, demonstrasyonlar vb.), çeltik üretimi ve tarımsal ilaçlamada karşılaşılan sorunlar, çeltik üretiminde yabancı ot mücadelesi ve çeltik hastalıkları analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, publication methods in using agricultural pesticides at rice producing farms in Edirne has been analysed. Since the beginning of history, human beings have fought against agricultural pests because of their direct and indirect damages. Different precautions have been applied in order to eliminate and / or to lower the damage. Nowadays, it is not able to avoid fronting to the other factors besides agricultural pesticides in order to fulfill increasing need of food and to get more from unit land related to growing population. In this context agricultural pesticides sector, which is indispensable for agriculture is continuing to grow and develop with each passing day. With this developing sector, agricultural pesticides companies, which invest on a large scale both in our country and in the world, evolve different strategies. At this point, the role of publication methods in relationship between agricultural enterprises, has an important position both in using agricultural pesticides consciously and marketing / pesticides.In this study, with Edirne reference, publication approach in using agricultural pesticides at rice producing farms; producer specifications, publications methods (individual group and mass publication: farmer meetings, courses for farmers, field days, demonstrations etc.) issues encountered in rice production and using pesticides, contention against herbicides, and lastly rice disease are being analysed.