Kaz Dağlarında yayılış gösteren bazı hypericum türlerinde uçucu yağ oranı ve bileşenlerinin diurnal, ontogenetik ve morfogenetik varyasyonunun belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of diurnal, ontogenetic and morphogenetic variations of essential oil content and composition in some hypericum species growing wild in ida,
- Tez No: 328286
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ESENDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, Uçucu yağ bileşenleri, Hypericum perfo ratum, Hypericummontbretii, Hypericum aucherii, Hypericum kazdaghensi, Essential oil content, Essential oil components, Hypericum perforatum, Hypericum montbretii, Hypericum aucherii, Hypericum kazdaghensis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırma, 2011-2012 yıllarında yetiştirme dönemlerinde Kazdağları?nda(Balıkesir-Edremit) yayılış gösteren Hypericum perforatum, Hypericum montbretii,Hypericum aucherii, Hypericum kazdaghensis türlerinin uçucu yağ oranı ve bileşenlerinindiurnal, ontogenetik ve morfogenetik varyasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlaaraştırmada türlerin uçucu yağ oranları ve uçucu yağ bileşenleri saptanmıştır.Elde edilen verilere göre, Hypericum türlerine ait uçucu yağ oranı sonuçlarına göre enyüksek uçucu yağ oranı tam çiçeklenme döneminde yapraktan saat 12.00?de H. aucheri (%0.46) türünde en düşük uçucu yağ oranları ise tüm türlerde kapsül döneminde (% 0.02) eldeedilmiştir. Uçucu yağ bileşenleri bakımından en yüksek değerler H. montbretii türünde; ? -pinene (% 15.8), Undecane (% 9.1), Caryophyllene (% 7.0), ß-caryophyllene (% 7.6), ?-muurolene (% 6.7), Germacrene D (% 5.4) ve ?-cadinene (% 7.1) ve H.perforatum türünde;ß-caryophyllene (% 4.8), Gurjunene-gama (% 5.3), ?-muurolene (% 4.1), Caryophylleneoxide (% 6.3), Cubenol (% 6.2), Tetradecanol (% 19.5) ve ?-pinene (% 13.1) belirlenmiştir.Araştırma sonucuna göre, ontogenetik, morfolojik ve diurnal varyabilitesinin uçucu yağbileşenleri üzerine etkisi bakımından H. perforatum ve H. aucheri türleri uçucu yağ oranlarıve uçucu yağ bileşenleri bakımında tam çiçeklenme döneminde diğer türlere göre daha önplana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine in 2011-2012 growing seasons Mount Ida(Balikesir-Edremit) distributed in Hypericum perforatum, Hypericum montbretii, Hypericumaucherii, Hypericum kazdaghensis types of components of volatile oil content and diurnal,ontogenetic and morphogenetic variations were investigated. For these purpose rates ofvolatile oil and essential oil components identified of species.According to the data obtained, according to the results of it is required Hypericumspecies essential oil content of the highest essential oil content in the leaves in full bloom at12.00 H. aucheri (0.46%) all types of species of the capsule during the low essential oil ratio(0.02%) was obtained. The highest values in terms of essential oil components of H.montbretii type, ?-pinene (15.8%), Undecane (9.1%), caryophyllene (7.0%), ß -caryophyllene(7.6%), ?-muurolene (6.7%), Germacrene D (5.4%) and ?-cadinene (7.1%) and H.perforatumtype, ß-caryophyllene (4.8%), Gurjunene -gamma (5.3%), ?-muurolene (4.1%), caryophylleneoxide (6.3%), Cubenol (6.2%), Tetradecanol (19.5% ) and ?-pinene (13.1%) were determined.According to the results, ontogenetic, morphological and diurnal variability in terms of impacton the components of volatile oil of H. perforatum and H. aucherii types, essential oils andessential oil components rates than other species of care come to the fore in full bloom.