Effects of anaerobic and aerobic sequentials in the treatment of Polyaromatic Hydrocarbons(PAHs)from a petrochemical industry wastewater
Anaerobik ve aerobik kademelerin bir petrokimya endüstrisi atıksuyundaki Poliaromatik Hidrokarbonların(PAH)giderimine etkileri
- Tez No: 328320
- Danışmanlar: PROF. DR. DELİA TERESA SPONZA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: anaerobik ters türbülanslı yatak reaktör, aerobik sürekli karışımlı tank reaktör, biosurfaktan, poliaromatik hidrokarbonlar, petrokimya endüstrisi atıksuyu, toksisite, anaerobic inverse turbulent bed reactor, aerobic continuous stirred tank reactor, biosurfactant, polycyclic aromatic hydrocarbons, petrochemical industry wastewater, toxicity
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 429
Özet
Gerçek bir petrokimya endüstrisi atıksuyunundaki onbeş adet çok halkalı aromatik hidrokarbon (PAH) [asenaftilen (ACT), floren (FLN), fenantren (PHE), antrasen (ANT), karbazol (CRB), floranten (FL), piren (PY), benz[a]antrasene (BaA), krizen (CHR), benz[b]floranten (BbF), benz[k]floranten (BkF), benzo[a]pirene (BaP), indeno[1,2,3-cd]pirene (IcdP), dibenz[a,h]antrasen (DahA), benzo[g,h,i]perilen (BghiP)]'ların, aerobik sürekli karışımlı tank reaktör (SKTR) ve ardışık anaerobik ters türbülanslı yatak reaktör (TTYR)/aerobik SKTR sisteminde, aerobik ve ardışık anaerobik/aerobik arıtımı çalışılmıştır. En yüksek PAH giderimi, optimum çamur bekletme süresi (ÇBS) ve hidrolik bekletme süresi (HBS)'nde, kullanılan biosurfaktanlardan [Rhamnolipid (RD), Emulsan (EM) ve Sürfaktin (SR)] arasından RD ile elde edilmiştir. SKTR sisteminin çıkış atıksuyunda inert kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve yavaş ayrışabilen KOİ konsantrasyonunu optimum ÇBS ve HBS'de, RD biyosürfaktanı ile önemli ölçüde azaltmıştır. Toplam PAH'ların ana giderim mekanizması biyolojik parçalanma ile gerçekleşmiştir. Anaerobik TTYR sistem içerisinde optimum HBS'de RD biyosürfaktanı ile en yüksek toplam PAH giderimleri elde edilmiştir. Anaerobik reaktörde arıtılamayan PAH'lar, PAH'ların ara ürünleri ve çözünmüş KOİ'nin biyolojik olarak ayrışmasına ardışık sistemde yer alan aerobik reaktör katkı sağlamıştır. PAH'ların biyolojik ayrışması, aerobik reaktörde Monod ve anaerobik reaktörde modifiye edilmiş Stover Kincannon kinetik modeline göre gerçekleşmiştir. Yüksek biyosürfaktan konsantrasyonlarında, PAH'ların inhibisyonu competitive kinetik modeline göre gerçekleşmiştir. Ardışık reaktörde optimum HBS ve RD konsantrasyonunda Daphnia magna ve Vibrio fischeri kullanılarak yapılan akut toksisite testlerinde yüksek toksisite giderim verimleri gözlenmiştir. Ardışık reaktörde tüketilen elektrik enerjisi maliyetinin bir kısmı anaerobik reaktörde elde edilen metan gazından karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aerobic and sequential anaerobic/aerobic treatment of fifteen PAHs [acenaphthene (ACT), fluorene (FLN), phenanthrene (PHE), anthracene (ANT), carbazole (CRB), fluoranthene (FL), pyrene (PY), benz[a]anthracene (BaA), chrysene (CHR), benz[b]fluoranthene (BbF), benz[k]fluoranthene (BkF), benzo[a]pyrene (BaP), indeno[1,2,3-cd]pyrene (IcdP), dibenz[a,h]anthracene (DahA), benzo[g,h,i]perylene (BghiP)] were studied in the aerobic continuous stirred tank reactor (CSTR) and sequential anaerobic inverse turbulent bed reactor (ITBR)/aerobic CSTR system from the real petrochemical industry wastewater. Among the biosurfactants [(Rhamnolipid (RD, Emulsan (EM) and Surfactin (SR)] used it was found that the maximum PAH yields were obtained with RD biosurfactant at optimum sludge retention times (SRTs) and hydraulic retention times (HRTs). RD decreased significantly the inert chemical oxygen demand (COD) and the slowly degradable COD concentrations in the effluent of CSTR at optimum SRT and HRT. The main removal mechanism of the total PAHs was biodegradation. The maximum total PAH yields were observed with RD biosurfactant in the anaerobic ITBR system at optimum HRTs. The contribution of aerobic reactor to the removal of PAH in the sequential system was the biodegradation of the PAHs, of the PAH metabolites and of the dissolved COD remaining from the anaerobic reactor. The PAHs were mainly biodegraded according to the Monod and to the Modified Stover Kincannon in aerobic and anaerobic reactors, respectively. The PAHs exhibited inhibitions according to the competitive kinetic at high biosurfactant concentrations. High acute toxicity removals were observed in sequential reactor at optimum HRT and RD concentration using the Daphnia magna and Vibrio fischeri. The electric energy obtained from the methane in the anaerobic reactor can be used to recover partly the total electricity expenses for the sequential reactor.