Treatability of antibiotics in sequential buoyant filter/aerobic and multichamber/aerobic systems
Atıksulardaki antibiyotiklerin ardışık reaksiyonlarla yüzen anaerobik filtre reaktör/sürekli karıştırmalı tam rektör (SKTR) ve çok kademeli anaerobik reaktör/tam karışımlı reaktörlerde (SKTR) arıtılabilirlikleri
  1. Tez No: 328321
  2. Yazar: HAKAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DELİA TERESA SPONZA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: anaerobik çok kademeli yatak reaktör (AÇKYR), anaerobik yüzen filtre reaktör (AYFR), oksitetrasiklin (OTS), amoksisilin (AMS), tilosin (TLS), eritromisin (ERT), anaerobik arıtım, anaerobik/aerobik arıtım, toksisite, kinetik, inhibisyon, Daphnia magna, Vibrio fischeri, anaerobic multichamber bed reactor (AMCBR), anaerobic buoyant filter reactor (ABFR), oxytetracycline (OTC), amoxicillin (AMX), tylosin (TYL), erythromycin (ERY), anaerobic treatment, anaerobic/aerobic treatment, toxicity, kinetic, inhibition, Daphnia magna, Vibrio fischeri
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 571
Özet
Bu tez kapsamında toksik ve zor ayrışabilen antibiyotik bileşiklerden olan oksitetrasiklin (OTS), amoksisilin (AMS), tilosin (TLS) ve eritromisinin (ERT) arıtılabilirliği, ardışık Anaerobik Çok Kademeli Yatak Reaktör (AÇKYR)/Aerobik Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (SKTR) ve ardışık Anaerobik Yüzen Filtre Reaktör (AYFR)/ Aerobik Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (SKTR) sistemlerinde, artan OTS, AMS, TLS ve ERT yükleme hızlarında ve altı farklı hidrolik bekleme sürelerinde (HBS) karşılaştırılmıştır. KOİ, OTS, AMS, TLS ve ERT giderme verimleri, toplam ve metan gaz üretimleri, metan içeriği, TUYA, Bik.Alk. ve TUYA/Bik.Alk. oranları değişimleri artan OTS, AMS, TLS ve ERT yükleme hızlarında ve azalan HBS'lerde AÇKYR ve AYFR'de ayrı ayrı incelenmiştir. Yüksek COD, OTS, AMS, TLS ve ERT verimleri AYFR reaktörle karşılaştırıldığında AMCBR reaktör için elde edilmiştir. Yüksek metan üretimi ve metan verimi ABFR reaktöre karşı AÇKYR'de elde edilmiştir.AÇKYR ve AYFR reaktörlerde yüksek KOİ, OTS, AMS, TLS ve ERT giderme verimleri ve metan gaz içerikleri yüksek HBS'lerde elde edilmiştir. AÇKYR ve AYFR reaktörlerinde, TUYA, Bik.Alk. ve TUYA/Bik.Alk. oranları sürekli işletim süresince optimum değerler arasında kalmıştır. Toksik OTC ve AMX, AMCBR ve ABFR'de sırasıyla, daha az toksik alfa-Apo, beta-Apo OTS diketopiperasin'e ara ürünlerine dönüştürülmüştür. Yüksek akut toksisite verimleri sıralı AMCBR/CSTR reaktör sistemlerinde Vibrio fischeri ve Daphnia magna tarafından gerçekleştirilen biyoanalizlerle elde edilmiştir. AÇKYR reaktörde substrat giderimi Grau-ikinci dereceden, Stover-Kincannon kinetik modeline göre yapıldı. Yüksek OTC konsantrasyonunda inhibisyon Haldane kinetik model ile açıklanmıştır. AMCBR reaktörden elde edilen metanın bir kısmı eşzamanlı OTS, AMS, TLS ve ERT giderimleri ile ardışık anaerobik/aerobik reaktörde kullanılan giderlerin bir bölümünde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In the context of this thesis, the treatability of oxytetracycline (OTC), amoxicillin (AMX), tylosin (TYL) and erythromycin (ERY), which are toxic and non-degradable antibiotic compounds were investigated in an sequential Anaerobic Multichamber Bed Reactor (AMCBR)/aerobic Continuously Stirred Tank Reactor (CSTR) and sequential Anaerobic Buoyant Filter Reactor (ABFR)/aerobic Continuously Stirred Tank Reactor (CSTR) reactor systems at increasing OTC, AMX, TYL and ERY loading rates and decreasing HRTs. COD, OTC, AMX, TYL and ERY removal efficiencies, total and methane gas productions, methane contents, TVFA, Bic.Alk., TVFA/Bic.Alk. ratios were investigated separately in AMCBR and ABFR at increasing OTC, AMX, TYL and ERY loading rates and decreasing HRTs. High COD, OTC, AMX, TYL and ERY removals were obtained in the AMCBR reactor compared to the ABFR reactor. High methane productions and methane yields were obtained in the AMCBR versus ABFR reactor.High COD, OTC, AMX, TYL, ERY removal efficiencies and methane gas contents were obtained at high HRTs in the AMCBR and ABFR reactors. TVFA, Bic.Alk., TVFA/Bic.Alk. ratios were found between optimum values in the AMCBR and ABFR reactors through continuous operation. The toxic OTC and AMX were transformed to less toxic intermediate products namely alfa-Apo, beta-Apo OTC and to diketopiperazine, respectively in the AMCBR and ABFR reactors. High acute toxicity yields were obtained with the bioassays performed by Vibrio fischeri and Daphnia magna in the sequential AMCBR/CSTR reactor systems. The substrate removal in the AMCBR was performed according to Grau-second order, Stover-Kincannon kinetic model. At high OTC concentration the inhibition was explained with Haldane kinetic model. The methane obtained from the AMCBR reactor can be used to recovery a partial part of the expenses utilized in the sequential anaerobic/aerobic reactor with simultaneous OTC, AMX; TYL and ERY removals.