Diketopirolopirol sınıfı pigmentlerin organik sıvı ve katı fazlara uyumlu antisimetrik türevlerinin sentezleri ve katı matriksler içerisindeki fotofiziksel - fotokimyasal davranışlarının incelenmesi
Synthesis of antisymmetric derivatives of diketopyrrolopyrrole class pigments which are compatible in organic liquid and solid phases and investigation of photophysical-photochemical behaviour in different matrices
- Tez No: 328329
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: diketopirolopirol, boya ve pigment, absorpsiyon ve emisyon, yüksek performanslı pigment, optik sensör, diketopyrrolopyrrole, dyes and pigments, absorption and emission, high performance pigments, optic sensor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmada, yüksek performanslı pigment sınıfına dahil olan floresans özellikte 3 ve 6 konumlarından antisimetrik diketopirolopirol (DPP) pigmentleri sentezlenmiş ve N- ve N,N'- alkilasyon çalışmaları yapılarak çözünürlükleri araştırılmıştır.Antisimetrik DPP türevlerini oluşturmak amacıyla iki farklı yol izlenmiştir.DPP halkasının 3 ve 6 pozisyonlarında farklı aromatik gruplar (fenil, p-tolil, p-metoksifenil ve piridin) olacak şekilde 7 farklı pigment sentezlenmiş ve sentezlenen antisimetrik pigmentlerin azot atomlarına 3 farklı alkil grubu bağlanarak N-alkil ve N,N'-dialkil DPP'lerden toplam 13 adet çözünür türev elde edilmiştir.Bunun yanında 3,6-difenil DPP sentezlenmiş, N-alkilasyon reaksiyonları ile çıkış maddelerinin mol oranları değiştirilip N,N'-dialkil türevleri yanında 3 adet N-alkil türevi izole edilmiştir.Sentezlenen tüm türevlerin yapıları FT-IR ve 1H-NMR spektroskopisi yöntemleri ile karakterize edilmiş ve farklı çözücüler ile katı matriks içerisinde UV-vis absorpsiyon ve emisyon spektrumları alınarak fotofiziksel parametreleri ve fotokararlılıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the high performance class of diketopyrrolopyrrole (DPP) pigments which were antisymmetric on the 3 and 6 positions were synthesized and their solubility was examined to carry out N- and N,N?-alkylation processes.For this purpose, firstly 3,6-diphenyl DPP derivatives were synthesized and their N-alkylation reactions were carried out by changing the mole rates of the starting materials. Eventually, three N-alkyl derivatives were isolated.Secondly, the 7 DPP pigments which have different aromatic groups (phenyl, p-tolyl, p-methoxyphenyl and pyridine) on 3 and 6 positions were synthesized. Then, 3 different alkyl groups were connected to the nitrogen atoms of the DPP pigments and 13 soluble derivatives which known as N-alkyl and N,N?-dialkyl were obtained.All of the derivatives were characterized with FT-IR and 1H-NMR spectroscopic techniques. UV-vis absorption and emission spectra of the antisymmetric N-alkyl and N,N?-dialkyl derivatives were measured and their photophysical parameters and photostability behaviours were determined.