Ege'de kırsal mimari araştırmaları (Manisa Kayacık örneği)
Research of rural architecture in Aegean Region (A study of Manisa Kayacık)
- Tez No: 328402
- Danışmanlar: PROF. DR. ETİ AKYÜZ LEVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Manisa, Kayacık, kültürel miras, kırsal mimari, kırsalda sürdürülebilirlik, kırsalın belgelenmesi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Kültürel mirasın önemli öğelerinden olan kırsal mimari, kendini kent yaşamındaki tek düzeleşmiş çarpık yapılaşmadan sıyırmakta, sahip olduğu özgün dokusu, geleneksel malzemeleri ve yapım teknikleriyle özel bir konuma oturmaktadır.Kırsal alanda fiziksel sürdürülebilirliğin sağlanması, mimari kimliğin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için kırsalın belgelenmesi önemlidir. Kırsalda yaşanan sosyal sürdürebilirlik sorunları için, yerleşimde sosyoekonomik durum anketi yapılarak, burada süregelen yaşamın tespiti gerekmektedir.Bu tez kapsamında, tarih, doğa ve kültür varlıklarıyla önemli bir zenginliğe sahip olan Manisa-Kayacık kırsalının mimari kimliğinin dünü ve bugününü irdeleyen, yerleşimdeki geleneksel yapılara ilişkin bilgi bankasının oluşmasını sağlayan ve gelecekte neler yapılabilir düşüncesini ortaya koyan bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
RESEARCH OF RURAL ARCHITECTURE IN AEGEAN REGION(A STUDY OF MANISA KAYACIK)ABSTRACTRural architecture which is one of the important components of cultural heritage, finds itself a special position by isolating from common unplanned structures in the urban living with its original texture, traditional materials and construction techniques.It is important to document the rural areas for the provision of physical sustainability, maintaining architectural identity and transferring it to the future generations. In order to obtain social sustainability problems of rural living, a socio-economic status survey need to be carried out and determination of ongoing life is required.Within the scope of this thesis, Manisa-Kayacik countryside which has important richness of history, nature and cultural assests has been studied with the objective of providing information database of existing traditional structures by presenting the idea of what can be done in the future.Keywords : Manisa, Kayacik, cultural heritage, rural architecture, sustainability of rural, documentation of rural