Planning of Manisa city environmental management with in the framework of Gediz basin protection action plan
Gediz havzası koruma eylem planı kapsamında Manisa ili çevre yönetiminin hazırlanması
- Tez No: 328404
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: havza, eylem planı, atık su, çevre, katı atık, Gediz Havzası, Water, basin, action plan, wastewater, environment, solid waste, Gediz Basin
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmanın amacı, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde belirlenen faaliyetlerin Manisa ili özelinde ele alınması ve Manisa ilinin çevre yönetimi kapsamında atıksu arıtma tesilerinin, katı atık, tehklikeli atık ve özel atık bertaraf çalışmalarının, İl Tarım Müdürlüklerinin, İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin ve Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarının incelenmesidir. Bu doğrultuda, bu çalışmaların son durumu, hedefe ulaşıp ulaşmadığı, ulaşmadıysa sebepleri değerlendirilmiş ve betimlenmiştir.Birinci bölümde, çalışmanın anlam ve önemi, amaç ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümde, Gediz Havzası'nın genel durumu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nı incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Manisa ilinin çevre yönetimi ele alınmıştır. Beşinci bölümde, Gediz Havzası Eylem Planı'nın dayanaklarını oluşturan kanun, mevzuat ve yönetmelikler açıklanmıştır. Altıncı bölümde, Gediz Havzası Eylem Planı doğrultusunda belirlenen hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediği, gerçekleşmediyse sebepleri tartışılmıştır. Ayrıca bu bölümde, gerçekleşemeyen hedefler için önerilerde bulunulmuştır. Yedinci bölümde, Gediz Havzası Eylem Planı'nı çerçevesinde yapılan çalışmalardan ve sorunlarda çıkartılabilecek sonuçlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the activities within the framework of the Gediz River Basin Conservation Action Plan is being addressed within the case of Manisa. Wastewater treatment plants within the province of Manisa, environmental management, solid waste, dangerous waste and special waste disposal activities, Provincial Agriculture Directorates, Provincial Directorates of Environment and Forestry and the State Water Management II Regional Directorate should be examined in the scope of environmental management. Accordingly, the final status of these study and whether or not have reached its goals, evaluated and described with the reasons.In the first part, the meaning and the importance of the study, purpose and the scope of the study are explained. In the second part, Gediz Basin?s general situation has been discussed. In the third part, Gediz Basin Conservation Action Plan has been examined. In the fourth part, within the framework of Gediz Basin Conservation Action Plan, Manisa province?s environmental management has been discussed. In the fifth part, the basis of the Gediz Basin Action Plan has been described including laws, regulations and guidelines. In the sixth part, according to Gediz Basin Action Plan, it is checked whether the targets have been realized or not, if not, the reasons behind it are discussed. Furthermore, in this part, suggestions have been made for unrealized targets. In the seventh part, according to Gediz Basin Action Plan, the results have been drawn from the studies have been conducted and the problems have been detected.