Gediz havzası yönetim planı oluşturulmasına yönelik bir yaklaşım
An Approach towards the formation of Gediz river basin management plan
  1. Tez No: 134665
  2. Yazar: VİLDAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOCATAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Su kaynaklan, Havza, yönetim, planlama, Water resources, River basin, Management, Planning
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET GEDİZ NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI OLUŞTURULMASINA YÖNELİK BİR YAKLAŞIM GÜNDOĞDU,Vildan Doktora Tezi,Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ahmet KOCATAŞ Temmuz 2003, 128 sayfa Dünya nüfusunun hızla artması, kentleşme, sanayileşme ve tarımsal alanlarda bilinçsiz aşın ilaç ve gübre kullanımının beraberinde getirdiği çevre kirliliği, su kaynaklarının kalitesini bozmuş ve su kaynaklan adeta atıkların boşaltıldığı ortamlar haline dönüşmüştür. Gereksinim duyulan içme ve kullanma suyunun temini, arıtılması, dağıtımı bu nedenle çok zor ve pahalı bir hale gelmiştir. Bu noktadan hareketle su kaynaklarının korunması, planlanması ve yönetimi kaçınılmaz olmuştur. Modern entegre su kaynaklan kullanım planlaması ve yönetiminin amacı, sistematik bir yaklaşıma olanak tanımaktır. Bu yalnızca yenilenebilir doğal kaynaklan değil, bu kaynakların etkileşim içinde olduğu ekosistemi tümüyle göz önüne alan bir yaklaşımdır. Su kaynaklarının özellikle nehirlerin tek bir idari sınır içinde kalmayıp, birkaç idari yapıyı ilgilendirmek ve dolayısıyle farklı kullanıcılar tarafından kullanılıp, farklı kullanıcılar tarafından kirletilmektedir. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Gediz Nehir Havzası'dır. Kütahya'nın Gediz İlçesi'nden doğup, Uşak ve Manisa İllerinden geçtikten sonra İzmir İlinde denize dökülmektedir. Bu tip nehirler için yönetim planlamasının havza bazında yapılması zorunludur. Bu çalışmada; Gediz Nehir Havzası tüm sosyal, jeolojik, fiziksel, coğrafik vb. yönlerden tanımlanmış, Havza Yönetim Planlaması konusunda Türkiye veVI Dünyadaki uygulamalar incelenmiş, Havza Yönetim Planlarının gerekliliği ve neden Gediz Havzası Yönetim Planı yapılması gerektiği izah edilmiş, nehir havzası boyunca kirletici kaynaklar tespit edilmiş, 20 noktada yapılan kirlilik izleme ve tespit çalışması, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde belirtilen Tablo l'e göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, Havza Yönetim Planına doğru adım atılmış, Gediz Havzası'nda bugüne değin yönetim planlaması ile ilgili olarak yapılan çalışmalar ile, Havzada planlama ve kirlilik giderimine dair çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN APPROACH TOWARDS THE FORMATION OF GEDİZ RIVER BASIN MANEGEMENT PLAN GÜNDO?DU,Vüdan Ph.D.in Basic Sciences Supervisor:Prof.Dr.Ahmet KOCATAŞ July, 2003, 128 pages The rapid increase of world population, urbanization, industrialization and unconscious and excess use of agricultural drug and fertilizer in agricultural areas coming with environmental pollution destroy the quality of water resources and the water resources almost turn into the environments wastes are poured in. For this reason, the assurance of drinking and using water we need, its treatment and distribution are very difficult and expensive. As a result, protection, planning and management of water resources become unavoidable. The aim of Modern Integrate Water Resources Usage Planning and Management is to provide an opportunity for a systematic approach. This approach does not only envisage renewable natural resources, it also envisages whole ecosystem influenced with these resources. On the other hand, water resources, especially rivers, are not found in only one administrative border, several managements are interested in them. They are used and polluted by different users. One of the most suitable examples of that is Gediz River Basin. Gediz River arises from Gediz, an administrative district of Kütahya City, and after crossing the provinces of Uşak and Manisa, it pours in Aegean Sea in Izmir City. For this kind of rivers management plans have to be done in river basin base.vm In this study, Gediz River Basin has been defined all social, geological, physical and geographical aspects, the applications about River Basin Management Planning in Turkey and World have been examined, the necessity of River Basin Management Plans and the reason why Gediz River Basin Management Plan has to be done have been explained, along the river basin, pollutants have been determined, in 20 points pollution monitoring and determination studies have been done and these data have been evaluated according to Table 1 in Water Pollution Protection Regulation. In the last part of the study, the management plan for Gediz River Basin has been tried to be formed, until now, the studies on River Basin Plans have been evaluated, and then the solution proposals about the planning and the pollution removal have been tried to be improved.