4-Metoksi Salisilaldehit'ten türetilen bazı Schiff bazlarının kristalografik incelenmesi
Crystallographic analysis of some Schiff bases derived from 4-Methoxy Salicylaldehyde
  1. Tez No: 328422
  2. Yazar: İBRAHİM KABAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, HOMA, HOMHED, pi-pi etkileşimi, Schiff base, HOMA, HOMHED, pi-pi interactions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
(E)-2-((4-klorofenilimino)metil)-5-metoksifenol' ve `(E)-5-metoksi-2-((o-tolilimino)metil)fenol' bileşiklerine ait moleküler ve kristal yapıları tek kristal X-ışını kırınımı yöntemi ile tayin edilmiş ve moleküllerin ilgili fragmanlarının aromatiklikleri sayısal olarak HOMA ve HOMHED indisi aracılığıyla hesaplanmıştır.`(E)-2-((4-klorofenilimino)metil)-5-metoksifenol' molekülü monoklinik sistemde kristallenmektedir. Şiddet verileri içerisinden I > 2sigma(I) şartına uyan 1210 adet gözlenen yansıma direk yöntemler kullanılarak çözülmüş ve R=0,0392 değerine kadar yapı arıtımı gerçekleştirilmiştir. Bileşiğin O-H???N tipinde moleküliçi ve C-H???O tipinde moleküller arası etkileşimlerle kararlı olduğu tespit edilmiştir. Molekülün fenol, fenil ve kelat halkalarına ait HOMA ve HOMHED değerleri hesaplanarak sırasıyla 0,967; 0,752; 0,942 değerlerine ulaşılmıştır.`(E)-5-metoksi-2-((o-tolilimino)metil)fenol' molekülü monoklinik sistemde kristallenmektedir. Şiddet verileri içerisinden I > 2sigma(I) şartına uyan 1836 adet gözlenen yansıma direk yöntemler kullanılarak çözülmüş ve R=0,0326 değerine kadar yapı arıtımı gerçekleştirilmiştir. Bileşiğin O-H???N tipinde moleküliçi, C-H???pi ve pi???pi tipinde moleküller arası etkileşimlerle kararlı olduğu tespit edilmiştir. Molekülün fenol, fenil ve kelat halkalarına ait HOMA ve HOMHED değerleri hesaplanarak sırasıyla 0,931; 0,754; 0,965 değerlerine ulaşılmıştır. Bileşiğin kristal yapısında varlığı bu yıl keşfedilen hidrojen H köprülü kelat halkası yardımlı pi-istif etkileşimleri de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The molecular and crystal structure of the compounds `(E)-2-((4-chlorophenylimino)methyl)-5-methoxyphenol? and `(E)-5-methoxy-2-((o-tolylimino)methyl)phenol? have been determined by the method of single crystal X-ray diffraction and the quantitative aromaticities of the molecule?s associated fragments have been evaluated via HOMA and HOMHED index.The compound `(E)-2-((4-chlorophenylimino)methyl)-5-methoxyphenol? crystallizes in monoclinic system. 1210 observed reflections that possesses the condition I > 2sigma(I) among reflection datas have been solved with direct methods and structure refinement was accomplished by the value of R=0,0392. It is detected that the compound is stable under O-H???N type intra-molecular and C-H???O type inter-molecular interactions. The HOMA and HOMHED values of the molecule?s phenol, phenyl and chelate rings were calculated and are found as 0,967; 0,752; 0,942 respectively.The compound `(E)-5-methoxy-2-((o-tolylimino)methyl)phenol? crystallizes in monoclinic system. 1836 observed reflections that posses the condition I >2sigma(I) among reflection datas have been solved with direct methods and structure refinement was accomplished by the value of R=0,0326. It is detected that the compound is stable under O-H???N type intra-molecular, C-H???pi and pi???pi type inter-molecular interactions. The HOMA and HOMHED values of the molecule?s phenol, phenyl and chelate rings were calculated and are found as 0,931; 0,754; 0,965 respectively. H-bridged chelate ring assisted pi-stacking interactions discovered in 2012 are also observed in the crystal structure of the compound.