Yeşil çatı sistemlerinin yapım açısından irdelenmesi
The analysis of green roof systems in terms of construction
- Tez No: 328431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapım, sistem, yeşil çatı, bahçe çatı, Construction, system, green roof, garden roof
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Yeşil çatılar (bahçe çatılar) önceleri insanların kendilerini rahat hissedebilecekleri mekanlar oluşturmak üzere tasarlanırken, günümüzde teknolojik olanakların da artmasıyla birçok açıdan faydasının bilimsel olarak kanıtlandığı ve farklı mekan düzenlemelerine göre kullanımının şekillendiği sistemler olarak karşımıza çıkmaktadır.Özellikle Almanya gibi yeşil çatı sektörünün gelişmiş olduğu ülkelerde yeşil çatılar ile ilgili yayınlanmış dökümanların; bu konuda faaliyet gösteren firmalar ve bu firmalara özgü yapım yöntemlerinin geliştirilmiş olması yeşil çatı tasarımcılarının yapım sürecinde ufkunu açmaktadır.Ülkemizde ise bu konuda faaliyet gösteren belli başlı firmalar olmasına rağmen yapım süreci hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceğimiz bir çalışma olmaması nedeniyle bu çalışmada yeşil çatı sistemlerinin yapım süreci hakkında ulusal ve uluslararası kaynaklardan yararlanılarak süreç hakkında bir fikir edinme sağlanmaya çalışılmıştır.Beş bölümden oluşan bu çalışmanın;Birinci bölümünde; çalışmanın amacı, kapsamı yöntemi belirlendikten sonra konu ile ilgili belli başlı tanımlamalar, standartlar ve kuruluşlara yer verilerek yeşil çatıların tarihsel gelişimi anlatılmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde; yeşil çatıların ayrıntılı bir tanımlaması yapılarak, günümüzde uygulanan yeşil çatı çeşitlerinden bahsedilip yeşil çatıların ekolojik, sosyal, ekonomik faydaları ve kısıtlamaları hakkında bilgi verilmektedir.Üçüncü bölümde; yeşil çatı sistemlerinin yapım süreci alt başlıklarla ayrıntılı bir şekilde irdelenmektedir. Öncelikle yeşil çatı sistemi tasarımı ile ilgili temel hususlara değinildikten sonra tasarımda arazi ve yapı faktörleri doğrultusunda dikkate alınması gereken konular belirtilmekte olup, sonrasında ise yeşil çatı sisteminde yer alan katmanlar ayrıntılı bir şekilde anlatılarak gerekli görülen yerlerde alt başlıklar halinde detaylı olarak incelenmektedir. Bunlara ek olarak yeşil çatı sistemleri anlatılmakta, yapım sonrasındaki süreçte çatı sahiplerinin karşı karşıya kalacağı işletme ve genel bakım konuları hakkında bilgi verilmektedir.Dördüncü bölümde; ilk üç bölümde yapılan araştırmalar sonucunda konu ile ilgili olarak yurt içi ve yurt dışından seçilmiş belli başlı projelerin irdelenmesi ve belirlenen kriterler doğrultusunda karşılaştırılması yapılmaktadır.Sonuç bölümünde ise çalışma neticesinde elde edilen tüm veriler doğrultusunda yorum, öneri ve değerlendirmelerden bahsedilmektir.
Özet (Çeviri)
Green roofs, also called roof gardens, were initially designed to create places where people feel comfortable. With the help of increasing technological possibilities, their many benefits are scientifically proven today. In addition, various regulations and special systems appear according to their usage.Green roofs and green roof industry has advanced, especially in countries like Germany. Meanwhile companies and firms published documents on specific topics regarding operation and construction methods, which were developed in order to open the horizon for green roof designers.In our country, although information is more limitedly available, major companies operating in this field can be contacted about the making of green roof systems, therefore making use of national and international sources possible.The study consists of five chapters;In the first chapter, the aim and scope of the study, relevant definitions, standards and institutions, and historical development of green roofs is given.In the second chapter, detailed description of green roofs, and green roof practices today, as well as variations of green roofs are discussed from ecological, social and economic benefit, and limitation aspects.In the third chapter, the making of green roof systems are examined in detail. First, the criteria related to the initial design of the green roof system design issues that need to be taken into account in accordance with the land and structure factors are described. Afterwards, the layers of the green roof system is studied in detail. In addition, the construction process is described to provide more information on the operation and general maintenance issues.In the fourth chapter, major -domestic and abroad- projects, selected due to the information and criteria provided in first three chapters of the study are discussed and compared.In the conclusion, the results obtained from the study are explained, and additional comments, suggestions and evaluations are made.