Spatial information management for health campus: An application
Sağlık kampüsünde konumsal bilgi yönetimi: Bir uygulama
- Tez No: 328435
 - Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Konumsal bilgi sistemi, coğrafi bilgi sistemleri, kampüs bilgi sistemi, Spatial information system, geographic information systems, campus information system
 - Yıl: 2012
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüz toplumlarınca bilginin önemi anlaşılmış olacak ki çağımız“bilgi çağı”olarak adlandırılmış ve bu konuda ülkeler büyük bir yarış içerisine girmiştir. Artık bir kaynak olarak kabul edilen bilgiden en iyi şekilde yararlanma yoluna gidilmektedir (Yomralıoğlu, 1994).Bilgi çağına geçiş sürecinin bir yansıması olarak bilgi teknolojilerinin kullanımı ön plana çıkmıştır. Her alanda olduğu gibi, harita-destekli uygulamalarıngerçekleştirilmesinde de bilgiden maksimum düzeyde yararlanarak bilgiyi etkili bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Özellikle harita bilgisi olarak nitelendirilen, konuma bağımlı grafik ve grafik olmayan bilgilerin bir sistem içerisinde bütünleştirilmesi gerekmektedir. Toplumun bilgilendirilmesinde önder kurum olarak üniversiteler sayılır ise, günümüzde bilginin en etkin kullanıldığı kurumların da üniversiteler olması beklenir. Mevcut bilgilerin değerlendirilip, güncellenmesi ve bunlardan yeni bilgilerin elde edilmesi de yine üniversitelerin gelişimi için kaçınılmazdır. Üniversitelerin çağdaş yönetim anlayışında hizmet verebilmeleri için, bilgi teknolojisine dayalı bir sistemoluşturmaları gerekmektedir.Bu çalışmada böyle bir sistemin temel altyapısının nasıl olması gerektiği üzerinde durularak, örnek bir kampüs üzerinde, Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile bir konumsal bilgi sisteminin tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir.Bu çalışma ile, temel harita altlıklarının bilgisayar ortamına aktarılarak uygun yapıdaki veri tabanlarını oluşturup, çalışma alanına ilişkin grafik ve grafik-olmayan sorgulamaları yapacak ortam hazırlanmıştır. Bu amaçla, verilerin toplanıp, sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli olan teknolojik araç olarak ArcMap ve viiArcCatalog Coğrafi Bilgi Sistem yazılımları kullanılmış, uygun yazılım ve donanım üzerinden gerekli test çalışmaları da proje kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of information has been realized by today?s communities that our time is called the ?information age? and on this issue, countries have engaged in a great race. In this age, information is considered as a source and it might be optimized (Yomralıoğlu, 1994).Use of information technology comes to the fore as a reflection of the transition process on the information age. As in all disciplines, it is also required as well as in the realization of the map-based applications to use information effectively with taking the maximum advantage of information. Particularly, spatial aided graphic and non-graphic information, which is described as mapping information, needs to be integrated within a system.Universities are assumed as the leader institutions that inform the society so today also they must be the institutions that use information most effectively. It is also inevitable for the development of the universities to evaluate and update information and obtain new information with them. So universities are required to establish a system that based on an information technology in order to serve with the understanding of modern management.In this paper, spatial information system?s design and implementation was carried out using Geographic Information Technologies regarding to the case study with emphasizing how such a system?s basic infrastructure should be.With this study, an environment was provided for making graphic and non-graphic questioning about the study area, after an appropriate database structure was created by transferring the basic map layers into the computer. For this purpose, it was used ArcMap and ArcCatalog software, which are technological tools of Geographic Information System, in order to collecting data and processing queries. Thus, with the appropriate software and hardware, required test studies carried out under the project.