E.Ü. Tıp Fakültesi için CBS tabanlı bir bina bilgi sistemi tasarımı: Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi örneği
A gis based building information system design for Ege University Faculty of Medicine: Tülay Aktaş Onkoloji Hospital case
  1. Tez No: 326150
  2. Yazar: MERVE PAMUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. KİRAMİ ÖLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bina Bilgi Sistemi, Ege Üniversitesi, Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi, 3D Modelleme, CBS, Building İnformation System, Ege University, Tülay Aktaş Oncology Hospital, 3D Modelling, GIS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETGünümüzde bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte bilgisayarlar hayatımızın her alanında büyük rol oynamaya başlamıştır. Özellikle bilginin etkin bir şekilde yönetilmesinde sağladığı kolaylıklar, kurumlar için onu vazgeçilmez kılmıştır. Çünkü kurumların en önemli ihtiyaçlarından biri etkin veri yönetimi sağlayan, problemlerin çözümünde ve karar verme sürecinde yardımcı olan bir bilgi sistemi oluşturmaktır. Nitekim son yıllarda bu ihtiyaç sadece sözel verilerden oluşan veritabanı oluşturmaktan çok mekansal veriyi de içeren CBS tabanlı bilgi sitemi oluşturma eğilimi kazanmıştır. Özellikle belediyeler tarafından oluşturulan kent bilgi sistemleri ya da üniversite kampuslerine yönelik CBS tabanlı kampus bilgi sistemleri buna örnektir.Bu çalışmada, günümüzde henüz yaygınlaşmamış fakat gelecek de kurumlar için büyük önem kazanacağı öngörülen CBS tabanlı bir bina bilgi sistemi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Önemli bir coğrafi varlık olan binaların mekansal ve mekansal olmayan verilerini toplayan, depolayan, analiz, sorgulama ve raporlar halinde sunabilme imkanı veren CBS tabanlı bir bina bilgi sistemi, özellikle kurumsal binaların yönetilmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Hastaneler karmaşık bina yapıları, içerisinde yüzlerce insanı barındırması ve onların değişen ihtiyaçları nedeniyle yönetimi zor olan kurumlardır. Bu nedenle uygulama binası olarak hastane tercih edilmiştir. Sonuç olarak hastanenin yönetimi ve planlamalarda yardımcı olabilecek CBS tabanlı veri depolama, sorgulama, analiz yapma ve raporlama aracı ortaya çıkmıştır.Günümüzde coğrafi bilgi sistemlerinde öne çıkan bir başka eğilim coğrafi varlıkların üçüncü boyutlarının da dikkate alınmasıdır. Nitekim bu çalışmada bilgi sistemi oluşturulacak bina üç boyutlu olarak modellenmiş ve öznitelik verisiyle ilişkilendirilmiştir. Sonuç olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi için Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Üç Boyutlu Bina Bilgi Sistemi örneği gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTToday, with advances in information technologies, computers have started to take major roles in every aspect of our lives. Especially, providing facilities for the efficient management of information, that have made them indispensable for institutions. Because, one of the most important needs of the institutions is an information system which provides efficient data management in solving the problems and making decisions. Nowadays, this need lead to creation of GIS based information systems including spatial data rather than merely creating database consisting of linguistic data. Particularly, City Information Systems created by the municipalities or GIS based Campus Information Systems created for university campuses are such examples.In this study, an application of GIS-based building information system, which is yet limited today, but foreseen to gain great importance for institutions in the future, was practiced. A GIS-based building information system, which collects, stores, analyzes, queries and reports on the spatial and non-spatial datas of the buildings that are important as geographic entities, will especially make great contribution to the management of institutional buildings. The management of hospitals are quite difficult owing to their complex building structures and changing needs of hundreds of people and their host institutions. For that reason the hospital was chosen as the application building. Consequently, a GIS-based building information system, which can collect, store, analyze, query and report on the management and planning of the hospital has emerged as a tool.Taking into account the third dimensions (3D) of geographical entities is another prominent trend in GIS today. Indeed, in the present work, the building of which information system will be established is modeled in 3D and associated with the attribute data. Finally, Ege University Tülay Aktaş Oncology Hospital 3D Building Information System is realized as a case study.