Modeling of water level in Mogan Lake (Ankara) using GIS and regression analysis
Mogan Gölü (Ankara) su seviyesinin CBS ve regresyon analiziyle modellenmesi
- Tez No: 328439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL MERT ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: CBS, regresyon analizi, Mogan Gölü, meteorolojik veriler, su seviye değişimleri, havza yönetimi, GIS, regression analysis, Mogan Lake, meteorological data, water level changes, basin management
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dünyada ve ülkemizde göl suyu ve etki alanın yönetilebilmesi için çeşitli analiz yöntemleri uygulanmaktadır. Bu çalışmalardaki temel amaç gölün taşıma kapasitesinin belirlenmesi ve yıllara göre su seviyelerinin taşıma kapasitesine artı ve eksi yönlerde ne kadar yaklaşıp, uzaklaşabileceğinin hesaplanmasıdır. Bu çalışmada da Mogan Gölüne ait veriler kullanılarak göl su seviyesinde gerçekleşecek olası değişimlerin istatistiki modelleme ile hesaplanması ve coğrafi bilgi sistemleri yöntemleriyle verilere yönelik analizlerin oluşturulması gerçekleştirilmiştir.Çalışma kapsamında, CBS programı yardımıyla 3d haritası oluşturulan Mogan Gölü'nün yine CBS teknikleri kullanılarak 2000-2010 yılları arasında hacim değerleri bulunmuş ve her kot için su hacmi hesaplanmıştır. Hacim hesabının yanı sıra her kot değerinin su kapasitesi hesaplanarak olası bir yükselme durumunda her kotun ne kadar su taşıyabileceği gibi durumlar incelenmiştir. Oluşturulan haritalardan üretilen analiz verileri yardımıyla, parametreler arasında gerçekte var olan ilişkinin ortaya konması amacı ile su kütlesindeki aylık değişimler meterolojik bağımsız değişkenler ile regresyon analizi kullanılarak modellenmiştir.Analiz sonucunda, su seviyesindeki aylık değişimin; rüzgarlı gün sayısı, basınç, nemlilik oranı, sıcaklık değerleri ve yağış miktarı değişkenleri ile açıklanabildiği görülmüştür. Tüm bağımsız değişkenler 0.10 düzeyinde istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Regrasyon analizi ile su seviyesindeki aylık değişimin varyansının %56'sı açıklanabilmektedir. Değişkenlerden, yağış miktarı, su seviyesine pozitif yönde etki ederken, diğer değişkenler negatif yönde etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are several global and local analysis methods applied to manage lake water and its environs. The main purpose of these studies is to determine convection capacity of lakes and to calculate water levels? proximity to convection capacity annually to see how it can approach or deviate. In this study, the purpose was to calculate possible changes in the water level with statistical model by using data taken from the Mogan Lake and to perform analysis for the data by Geographical Information Systems (GIS) methods.In this study, volume values of the Mogan Lake were calculated for the period of 2000-2010; and its 3D map was prepared by means of the GIS. In addition to the volume calculation, its water capacity for each elevation level was calculated to investigate the capacity of each elevation level in case of possible increase in the water level. Monthly changes in the water volume were modeled meteorological independent variables and regression analysis based on data generated from the organized maps to reveal the actual relationship among the parameters.As a result of analysis, it was observed that the monthly change in the water level can be explained by following variables: number of windy days, pressure, humidity, temperature values and precipitation amounts. All independent variables were found significant on the 0.10 level. Through the regression analysis, variance of the monthly change in the water level can be explained by 56%. Of the variables, while amount of precipitation has positive effect the water level, other variables have negative effect on it.