Kemalpaşa havzası'nı kontrol eden holosen dönemi aktif faylarının jeolojik, jeomorfolojik özellikleri ve kinematik analizi, Gediz Grabeni güneybatı kolu, Batı Anadolu
The geological, geomorphological features and kinematic analysis of holocene active fault controlling Kemalpaşa basin, southwestern part of Gediz Graben, Western Anatolia
  1. Tez No: 328473
  2. Yazar: ÇİĞDEM TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Kemalpaşa Havzası, aktif fay, kinematik analiz, jeomorfoloji, Western Anatolia, Kemalpaşa Basin, active fault, kinematic analysis, geomorphology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kemalpaşa Havzası'nı kontrol eden aktif fayların jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerini inceleyerek güncel aktivitesini tartışmaktır. Çalışma havza faylarının tanımlamaları, kinematik ve jeomorfolojik analizlerini içerir.Bilindiği gibi Batı Anadolu Genişleme Bölgesi sismik yönden aktif ve K-G doğrultusunda genişleyen bir bölgedir. Bölge Miyosen'den bu yana Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Ege Hendeği'nin denetimindeki hareketlerle şekil değiştirmektedir. Bu tektonik aktivite Batı Anadolu'da normal faylarla sınırlı havzalar oluşturmuştur. Kemalpaşa Havzası da bu havzalardan biridir.Yaklaşık DKD uzanımlı, asimetrik graben niteliğindeki Kemalpaşa Havzası, Gediz Grabeni'nin güneybatısında yer alır. Çalışma alanında Menderes Masifi ve Bornova Karmaşığı havzanın temel kayalarını oluşturur. Kızılca Formasyonu, Sütçüler Formasyonu ve Alüvyon, temel kayaları uyumsuz olarak üzerler. Kemalpaşa Havzası'nı sınırlayan ana faylar, kuzeyde Spildağı Fay Zonu ile güneyde Kemalpaşa Fayı'dır. Havzanın kuzey ve güney sınırındaki bu faylar oblik (verev) atımlı normal fay niteliğindedir. Kinematik verilere göre, Kemalpaşa Havzası yaklaşık K-G doğrultulu çekme kuvvetlerinin etkisi altında şekillenmiştir.Kemalpaşa Havzası'nı sınırlayan güncel fayların aktivitesini ortaya koymak için havzadaki jeomorfolojik yapılar belirlenerek bunlarla ilişkili indisler hesaplanmıştır. Yapılan jeomorfolojik analizler, bölgenin farklı tektonik etkilere maruz kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discuss the geological and geomorphological features of active faults controlling Kemalpaşa Basin. The study consists of basin faults expressions, kinematic and geomorphological analysis.The West Anatolian Extensional Province is a seismically active region extending in N-S direction. This province has been shaped with the movements caused by North Anatolian Fault, East Anatolian Fault and Aegean Trench since the Miocene. As a result of this tectonic activity, West Anatolia has been taken its form with basin-bounding normal faults. The Kemalpaşa Basin is one of the active structures in Western Anatolia.Kemalpaşa Basin, which is aproximately E-NE trending and asymetric graben is located in the southern part of Gediz Graben. Menderes Massif and Bornova Complex comprise the basement rocks of basin. Kızılca Formation, Sütçüler Formation and Alluvium unconformably overlie the basement rocks. The main faults of Kemalpaşa Basin are Spildağı Fault Zone in the north and Kemalpaşa Fault in the south. Both the north and south margin-bounding faults of Kemalpaşa Basin are oblique-slip normal faults. According to the results of kinematic analysis, Kemalpaşa Basin has been formed under N-S trending extensional regime.In order to find out the recent activities of faults bounding Kemalpaşa Basin, the geomorphological structures in the basin has been determined and the indexes related to this has been calculated. The geomorphological analysis made have shown that the region has been exposed to distinct tectonic effects.