2008 küresel krizi sonrası Avrupa'da yükselen popülist hareketler
Rising populist movements in Europe in the wake of the 2008 global crisis
  1. Tez No: 328564
  2. Yazar: MUSTAFA İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Nasyonal Popülizm, Popülist Hareketler, Finansal kriz, Avrupa Birliği, National populism, Populist movements, financial crisis, European Union.Keywords: National populism, European Union
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
En yıkıcı etkisini kıta Avrupa'sında gösteren 2008 küresel finans krizi, 1929 Büyük Bunalımı'ndan bu yana yaşanan en büyük iktisadi şoktur. İkinci Dünya Savaşı'nda birbirleri ile savaşan ulusları bir araya getiren Avrupa Birliği (AB) açısından krizin yalnızca mali değil siyasal ve sosyal alanlarda da önemli sonuçları söz konusu olmuştur. İşsizliğin büyük oranlarda arttığı Avrupa'da nasyonal popülist partiler, krizi ulusalcı ve AB karşıtı söylemlerinin merkezine oturtarak siyaset sahnesinde daha etkin bir konuma erişmişlerdir. Söz konusu partilerin konjonktürel olarak artırdıkları bu etkinliğin yapısal bir hal alması riski AB uluslarının geleceğine ve bütünleşmesine yönelik en büyük tehditlerden birisidir.
Özet (Çeviri)
The greatest shock since the Great Depression of 1929 is the 2008 global financial crisis showing its most devastating impact on continental Europe. The European Union (EU), which unifies the nations that once fought against each other during World War II, experienced an economic crisis with crucial consequences that are not only financial but political and social as well. In Europe where the unemployment rate rose dramatically, the national populist parties gained a more active position on the political scene by focusing on the crisis in their Eurosceptic and nationalist discourse. One of the most crucial threats for the future and integration of EU nations is the danger that the power gained cyclically by the parties in question may turn into a structural fact.