Okuma becerisinin geliştirilmesi ve çocuğun dil-kavram gelişmesi bağlamında Yalvaç Ural'ın çocuk kitapları
Improving reading skills language andconcept development in the context of the child Yalvaç Ural children's books
  1. Tez No: 328585
  2. Yazar: GÜLİN SÜLÜN ÖZYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN DİLİDÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Çocuk Edebiyatı, Çocuğun Dil ve Kavram Gelişimi, Dilsel Kullanım Alanları, Yalvaç Ural, Türkçe Öğretim Programı, Turkish Children's Literature, The Child Language and Concept Development, Linguistic Uses, Yalvaç Ural, Turkish Education Program
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çocuk kitapları çocuğun dil ve kavram gelişimine katkı sağlayan önemli kaynaklar arasındadır. Bu çalışmada da Türk çocuk edebiyatına nitelikli ürünler kazandırmış olan Yalvaç Ural'ın çocuk kitaplarının bu bağlamda sağladığı katkıyı belirlemek amacıyla örneklem olarak alınan?Müzik Satan Çocuklar?, ?La Fonten Orman Mahkemesinde? ve ?Gözü Boynuz ile İzi Yaldız? başlıklı kitapları incelenmiştir. Başka deyişle ele alınan kitapların çocuğun okuma becerisi, dil ve kavram gelişimine olan katkısını ortaya konmak amaçlanmıştır.Çalışmanın amacı doğrultusunda çocuk edebiyatı ilkeleri gözetilerek Yalvaç Ural'ın kitaplarında kullandığı dil duyarlılığı irdelenmiş, bu kitapların çocuk gelişimine etkisi saptanmıştır. Çalışma süreci içinde öncelikle dilsel kullanım alanlarına yönelik alt başlıklar oluşturulmuş daha sonra seçilen kitaplardaki dilsel kullanım olanakları belirlenen başlıklara göre örneklerle açıklanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yazarın anlatım ve biçeminin dil gelişimine olan katkısının oldukça büyük olduğu saptanmıştır. Ele alınan kitapların doğal ve rahat anlatım, zengin dilsel ve görsel uyaranlar, farklı çocuk edebiyatı türlerini ele alarak yazma gibi açılardan olumlu özellikler taşıdığı saptanarak Türkçe Öğretim Programı'nda yer alan kazanımlarla da örtüştüğü görülmüştür.Tezin son bölümünü, belirlenen amaçlar doğrultusundaseçilen üç kitaba yönelikyapılan incelemeler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, three children?s books of Yalvaç Ural, who contributed the most qualified products to Turkish children?s literature, are reviewed in order to identify their contribution into children?s language and concept improvement.In line with our study, the language sensitivity which is used in the books of Yalvaç Ural is investigated by observing the principles of children literature and the effect of these books on child development is determined. For this purpose,sub-titles regarding to linguistic usage areas are created and the means of linguistic usage in the selected books are explained with the examples. As a result of theseevaluations; it is seen that author?s expression and style have a quite big contribution on language. We think that the books correspond to the acquisitions taking place in Turkısh Instruction Program in with many positive features that we observed such as natural and easy narrative, intensive linguistic and visual stimulus, writing by taking into consideration different children?s literature types etc.The last part of thesis is based on the examinationsfor three chosen books in line with determined aims.