Örgüt kültürü ile çalışan motivasyonu arasındaki ilişki ve bir araştırma
A research of the relationship between organizational culture and employee motivation
  1. Tez No: 328587
  2. Yazar: ENKHMUNKH BILEGT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Çalışan Motivasyonu, Organizational Culture, Employee Motivation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Araştırma, bir işletmedeki örgüt kültürü ile çalışanların motivasyonu düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için gerekli verilerin elde edilmesi ve veriler üzerinde istatistiksel analizlerin yapılması mecbur görülmüştür.Gerekli verilerin elde edilmesi için gıda sektöründe üretim faaliyetini yapan bir işletme çalışanları üzerinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Anket, çalışanların motivasyon düzeylerinin ölçülmesi ve işletmenin örgüt kültürünün belirlenmesi için hazırlanmış ölçeklerden oluşmaktadır. Ayrıca yan faktörler olarak çalışanların demografik özellikleri ile ilgili sorular da ankette yer almaktadır. Çalışanların motivasyon düzeylerinin ölçülmesi için, Herzberg?in Çift Faktör kuramının motive edici ve hijyen faktörleri ele alınarak De Beer tarafından geliştirilen motivasyonun dokuz boyutlu ölçeği kullanılmıştır.Anketin uygulandığı kişilerin çalıştıkları işletmeye ait örgüt kültürünün belirlenmesi için, Goffee ve Jones tarafından geliştirilen örgüt kültürünün sosyalleşme ve dayanışma boyutlarını ölçmeye yönelik soru ölçeği kullanılmıştır. Anket yoluyla verilerin elde edilmesi sonucunda, araştırmada cevabı aranan soruların çözülmesi için SPSS 17 istatistik araç programı kullanılmıştır. Özellikle, programda yer alan, Çapraz Tablo Analizi, Frekans Dağılımı Analizi, Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, T Testi ve Anova Analizleri genel olarak kullanılmıştır.Araştırmanın sonucu olarak, örgüt kültürü ile çalışanların motivasyon düzeyleri arasında pozitif ve orta derecede şiddetli bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışan ivmotivasyonu belirli bir derecede örgüt kültüründen etkilenmekte olduğu görülmüştür ve bu durum için motivasyonu etkileyen diğer faktörler de mevcut varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to determine the relationship between a firm?s organizational culture and level of employee motivation. It is necessary to reach the needed datas and make a statistical analysis on the datas for achieving the goal of the study. To reach the needed datas, a questionnaire was applied on a company employees, which operates a production of nutriments. The guestionnaire consists a measuring questions that prepared for determine the organizational culture and scale the level of employee motivation. The questionnaire also consists a measures are lateral factors about demographic characteristics of the employees. Motivation questionnaire of the nine dimensions, which developed over the Double Factor theory of Herzberg, as set out by De beer, was used to scale the level of employee motivation. A questions developed by Goffee and Jones, designed to measure the dimensions of solidarity and socialization of the organizational culture, was used to determine organizational culture of the firm employees, which survey was applied. İn the end of reaching the needed datas, a statistical program named SPSS 17 was used for solve a problems were sheduled in the study. Specially, a analyzes of Crosstabs, Frequencies, Reliability, Corelation, Regression, T Test and Anova, which are in the program, were mostly used.As a conclusion of the study, a medium leveled positive relationship was determined between organizational culture and level of employee motivation. Also, it could be sayed vithat employee motivation is affected by organizational culture as certain percent. And for this situation the lateral factors are existing too.