Türkiye'de toplumsal yapının değişim süreci ve müzik endüstrisi
The process of social stucture change and the music industry in Turkey
  1. Tez No: 328604
  2. Yazar: ARCAN AKDUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN BALOGLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsalyapı, müzik, müzik endüstrisi, toplumsaldeğişme, kültür, Social Structure, music, music industry, change of structure, culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Toplumsal yapı, toplumu oluşturan bireylerin kültürel birikimleri; iktisadi durum ve siyasi görüşleri; statü ve kimlik kavramlarını içeren organize ilişkiler bütünüdür. Müzik endüstrisi ise müziğin yaratımından kitlelelere ulaşımına kadar geçen tüm sürecin öznesi, müzik ise bu sürecin nesnesidir. Bu tezde araştırılan sorun; Türkiye'deki müziğin ve müzik endüstrisinin şekillenmesinde toplumsal yapıdaki değişimlerin etkisi olup olmadığı, varsa müzik endüstrisini hangi ölçülerde değiştirdiğidir. Bu çalışmada, Türkiye'nin toplumsal yapısındaki ve müzik endüstrisindeki değişim süreçleri kaynak araştırması ve istatistiksel veriler kullanılarak sosyolojik ve iktisadi açılardan sonuçlara ulaşılmıştır.Bu sonuçlara göre; Türkiye'nin toplumsal yapısındaki değişim ve müzik endüstrisi arasındaki ilişkinin doğrudan bir etkileşim içerisinde olduğu görülmüştür. Toplumsal yapıdan beslenen müziğin ve endüstrisinin, toplumdaki toplumsal, ekonomik ve siyasi alanlardaki gelişmelerin doğrudan yansımalarının etkili olduğu sonucu çıkarılmıştır. Aynı zamanda elde edilen bir başka sonuç ise toplumsal yapının müzik endüstrisini doğrudan etkilediği gibi, müziğin ve müzik endüstrisinin de toplumsal yapıyı değiştirici etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Social structure is the entire of organised relations comprising cultural accumulations, economical conditions, political ideas, identifical notions and their status. Music industry is the subject of the process from the beginning of the creation of music; which is the object of this process; until its contact with the masses.The problematic of this thesis is the influence on the change of social structure in the music and shaping of music industry in Turkey and how the music industry is affected by this changes. The processes of changes in social structure and music industry are discussed; the results obtained are examined sociologically and economically by using bibliographic research techniques and statistical datas.According these results, the relation between the social structure and the music industry is considered in a direct interaction.The music and its industry formed by the social structure are influenced by the reflection of the social, economical and political areas of the community; which is achieved as a result. Another consequence of this research is acquired that music and music industry has an effective changes on the social structure eventhough social structure changes on the music industry is accepted reciprocally.