Sınıf öğretmeni adaylarının matematik öz yeterlikleri ile matematik öğretimi yeterliklerinin incelenmesi
A research of classroom teacher candidate's mathematic self efficacy with teaching mathematic efficacy
  1. Tez No: 328643
  2. Yazar: FİLİZ ŞALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DİLEK ÇAĞIRGAN GÜLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmen Adayı, Matematik Öğretimi, Öz Yeterlik İnancı, Matematik Öz Yeterliği, Matematik Öğretimi Yeterliği, Pre-service Teacher, Teaching Mathematics, Self Efficacy Belief, Mathematic Self Efficacy, Teaching Mathematic Efficacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada; sınıf öğretmeni adaylarının matematik öz yeterlikleri ve matematik öğretimi yeterlikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının matematik öz yeterlikleri ve matematik öğretimi yeterliklerinin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiş ve kullanılan ölçeklerin alt boyutları açısından ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul İlindeki bir Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. Sınıflarda öğrenim gören 142 sınıf öğretmeni adayından oluşmaktadır. 2010?2011 Eğitim Öğretim Yılında gerçekleştirilen bu çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmada veri toplama amacıyla, `Matematiğe Karşı Öz Yeterlik Algısı? Ölçeği, `Matematik Öğretimi Yeterlik? Ölçeği (Aday Öğretmen Formu) ve KişiselBilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik işlemlerinin yanı sıra; ilişkisiz grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi ve gerekli durumlarda post-hoc istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Bütün istatistiksel işlemlerde en az 0.05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlarda; sınıf öğretmeni adaylarının matematiğe karşı öz yeterlik ölçeğinden aldıkları puan ile cinsiyet, mezun oldukları lise ve bölümü tercih sırası değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Öğrenim görmekte oldukları sınıflar açısından matematiğe karşı özyeterlik ölçeği alt faktörlerinden `matematiği yaşam becerilerine dönüştürebilme? boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Adayların Matematik Öğretimi Yeterlik Ölçeği `öz yetkinlik? alt boyutuna göre; kız öğrencilerin yeterlik düzeyleri, erkek öğrencilerinin yeterlik düzeylerine göre anlamlı derecede yüksek bulunmuş; cinsiyet, mezun oldukları lise ve bölümü tercih sırası değişkenleri açısından ölçek toplamı ile alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Öğretmen adaylarının Matematik Öğretimi Yeterlik Ölçeğinden aldıkları puanlar ile Matematiğe Karşı Öz Yeterlik Algısı Ölçeği Matematik Benlik Algısı, Matematik ivKonularında Davranışlarındaki Farkındalık, Matematiği Yaşam Becerilerine Dönüştürebilme alt boyutları ve toplam puan arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, teaching mathematics competency and mathematics selfefficacy belief of candidate primary teachers have been analyzed. Additionally, whether the self-efficacy of candidate Maths teachers and the compentence of mathematics differentiate based on demographic feature, have been analyzed and the sub-dimension of scales have been taken into consideration. The sample of this research has been taken out of 142 university students who are currently studying at 1., 2. 3. and 4. grades in Education Faculty of İstanbul University. Discriptive scanning model is used in this study which carried out in 2010-2011 education period.In order to get data in research ?self-efficacy sensation scale towards mathematics?, ? proficiency of teaching mathematics scale?, and ?personel information forms? have been used. In addition to, discriptive statistics procedures while analyzing data,unconnected group T test, one direction variant analysis, Mann Whitney-U Test Kruksal Wallis-H test Pearson correlation analysis and necessarily post-hoc statistics techniques have been used. In all statistical operations the expressiveness should be at least 0.05.According to the results taken out of this study, there are no significant differences between the points of candidate teachers got from the scales with selfefficacy towards mathematics and gender high school they graduated from and preferences line parameters. However, it is determines the significant diversity on the conversion of mathematics to life skills subdimesion of self-efficacy scales in terms of the grade students study. According to the self-competence points, proficiency level of girls are much more significant than the boys, however there is no remarkable correlation with gender and high school. Lastly, there is a positive correlation between the points of teaching mathematics competency of candidate teachers and self-competence towards mathematics, mathematics personality viperception, differences behaviors in mathematics subjects and conversion of mathematics to life skills.