Gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı sermaye yatırımı: Moğolistan'da yabancı sermayeye yönelik algı üzerine araştırma
Foreign direct investment in developing countries: An analysis of perception of foreign capital in Mongolia
- Tez No: 328645
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Ülkeler, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Yabancı Sermayeye Yönelik Algı, Moğolistan, Developing Countries, Foreign Direct Investments, Perception of Foreign Capital, Mongolia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
1980'lerdeki liberalleşme akımı ile birlikte sermaye hareketliliği hızlı ve geniş çaplı bir büyüme göstermiştir. Bu dönemde doğrudan yabancı yatırımlar gelişmekte olan ülkelere öncelikle bu ülkelerin sahip olduğu doğal kaynaklardan yararlanmak ve ucuz işgücünden faydalanmak, sonrasında da söz konusu ülkelerin pazar paylarını elde etmek için akmaya başlamıştır.1990-2004 yıllar arasında 1,120 milyon dolar olan Moğolistan'daki doğrudan yabancı yatırım, 2011 yılında 4,986 milyon dolara yükselmiştir. Bu yatırım, Moğolistan'ın ekonomik ve sosyal koşullarının değişmesine yol açmıştır. Bu çalışmada, Moğolistan Halkı'nın doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına (DYSY) yönelik algısı belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde, yabancı sermaye yatırımlarına ilişkin kavramlar ve DYSY'ye ilişkin genel tanımlar ortaya konmuştur. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının çokuluslu şirketlerle olan ilişkisine değinilip DYSY'nin teorik çerçevesi açıklanmıştır. Ayrıca ev sahibi ülke ve yabancı yatırımı gerçekleştiren ülkeler açısından doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını belirleyici faktörler açıklanıp DYSY'nin ev sahibi ülkede meydana getirdiği makro ekonomik etkiler incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde önce, Dünya'da ve gelişmekte olan ülkelerde yabancı yatırım trendlerine değinilip gelişmekte olan ülkelerin genel özellikleri ile bu ülkelerin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyaç duyma sebebi incelenmiştir. Ayrıca, Moğolistan'daki doğrudan yabancı yatırımlara da yer verilmiştir. Sonra, algı kavramı açıklanıp doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına yönelik algının oluşmasında etkili olan yabancı yatırım yapan şirketlerin sosyal sorumluluk faaliyetleri incelenmiştir. Daha sonra ise, konuya örnek teşkil etmesi açısından yabancı sermayeye yönelik Hindistan Halkı'nın algısı üzerine daha önce yapılan bir araştırma üzerinde durulmuştur.Çalışmanın araştırma kısmını içeren üçüncü ve son bölümde, Moğol Halkı'nın yabancı sermayeye yönelik algısına ilişkin bir çalışma yapılmıştır. Likert ölçeğinin kullanıldığı araştırmada, SPSS analizleri kullanılarak söz konusu test sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWith the liberalization movement experienced in 1980?s, capital mobility displayed a rapid and large scaled growth. During this period, foreign investments started to flow to developing countries, primarily to benefit from the natural resources located in these countries, and to use their cheap labor, and subsequently to obtain market shares of those countries.Foreign direct investment in Mongolia, which was 1,120 million dollars between the years 1990 and 2004, increased to 4,986 million dollars in the year 2011. Such investment caused economic and social conditions in Mongolia to change. In this study, Mongolian people?s perception towards foreign direct investments (FDI) has been determined.In the first section of the study, concepts concerning foreign capital investments and general definitions about foreign direct investments are presented. The relationship of foreign capital direct investments with multinational companies is mentioned and the theoretical frame of foreign direct investments is explained. Also, factors determining the foreign capital direct investments in terms of host countries and countries carrying out the foreign investment are explained, and macroeconomic effects generated in the host country by foreign direct investments are thoroughly examined.As for the second section of the study, it mentions the foreign investment trends in the World and developing countries, and the general characteristics of developing countries and the reasons why those countries need foreign capital direct investments are examined. Also, foreign direct investments in Mongolia also appear in the second section. Subsequently, social responsibility activities of companies making foreign investment, a factor influential in the creation of the perception towards foreign capital direct investments are examined. Afterward for example to that subject, the research of the perception of the people of India towards foreign investment already has done is tackled.As for the third and the last section, which is the research chapter of the study, it contains a study concerning the perception of Mongolian People towards foreign capital. The test results of the study using Likert Scale are evaluated through using SPSS analyses. In the study?s conclusion part and suggestions are given.