Finansal gelişmenin doğrudan yabancı yatırım ve yabancı portföy yatırımı ile ilişkisi: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerine bir uygulama
The relationship between financial development and foreign direct investment and foreign portfolio investment: An application on developed and developing countries
- Tez No: 914099
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇITAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Doğrudan Yabancı Yatırım, Yabancı Portföy Yatırımı, Panel Kantil Regresyon, Financial Development, Foreign Direct Investment, Foreign Portfolio Investment, Panel Quantile Regression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Araştırmanın amacı, finansal gelişmenin doğrudan yabancı yatırım ve yabancı portföy yatırımları üzerindeki olası etkilerini incelemektir. Çalışma, 2000-2022 dönemini kapsayan, 14 gelişmiş ülke ve 17 gelişmekte olan ülkenin verilerini içermektedir. Analizde, Koenker ve Bassett'in 1978'de geliştirdiği panel kantil regresyon analizi kullanılmıştır. Finansal gelişmeyi temsilen M3 para arzı/GSYİH ve özel sektör kredileri/GSYİH, piyasa kapitalizasyonu/GSYİH, borsa işlem hacmi/GSYİH oranı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, finansal gelişmenin doğrudan yabancı yatırım ve yabancı portföy yatırımı üzerindeki etkilerinin, ülkelerin gelişmişlik düzeyine ve finansal gelişme göstergelerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. M3 para arzının gelişmekte olan ülkelerde yabancı yatırımları olumlu yönde etkilediği, gelişmiş ülkelerde ise olumsuz yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Özel sektör kredileri, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı yatırımları artırırken, yabancı portföy yatırımlarını azaltmaktadır. Piyasa kapitalizasyonu, gelişmiş ülkelerde yabancı yatırımları olumlu yönde etkilerken, gelişmekte olan ülkelerde yabancı portföy yatırımları üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır; doğrudan yabancı yatırım üzerinde ise anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Borsa işlem hacmi, gelişmekte olan ülkelerde yabancı yatırımları azaltırken, gelişmiş ülkelerde doğrudan yabancı yatırım ile anlamlı bir ilişki bulunmamakta, ancak yabancı portföy yatırımlarında hem artışa hem de azalışa neden olmaktadır. Ticari açıklık, genel olarak doğrudan yabancı yatırımları artırırken, gelişmekte olan ülkelerde yabancı portföy yatırımlarını hem artırmakta hem de azaltmaktadır. Son olarak, ekonomik büyüme doğrudan yabancı yatırımı olumlu, yabancı portföy yatırımını ise olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the potential effects of financial development on foreign direct investment and foreign portfolio investment. The study covers the period from 2000 to 2022 and includes data from 14 developed countries and 17 developing countries. In the analysis, panel quantile regression, developed by Koenker and Bassett in 1978, was used. M3 money supply/GDP and private sector credit/GDP, market capitalization/GDP and stock traded/GDP ratio were used to represent financial development. Additionally, economic growth and trade openness were included as control variables in the model. The results indicate that the effects of financial development on FDI and FPI vary depending on the level of development of the countries and the financial development indicators. M3 money supply was found to positively affect foreign investments in developing countries, while it had a negative impact in developed countries. Private sector credit increases FDI in both developed and developing countries but decreases FPI. Market capitalization positively influences foreign investments in developed countries, but it has a negative impact on FPI in developing countries. No significant relationship was observed between market capitalization and FDI. Stock market trading volume was found to reduce foreign investments in developing countries, but in developed countries, while there was no significant relationship with FDI, it led to both increases and decreases in FPI. Trade openness generally increases FDI but has a mixed effect on FPI in developing countries, both increasing and decreasing it. Finally, economic growth positively affects FDI but negatively affects FPI.