Bir Osmanlı kazası Nevrokop (1839-1913)
An Ottoman district Nevrokop (1839-1913)
  1. Tez No: 328678
  2. Yazar: ASAN RİSTEMOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH PAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Bulgaristan, Nevrokop, Gotse Delçev, Değişim, Ottoman, Bulgaria, Nevrokop, Gotse Delchev, Change
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Nevrokop 1839-1913? konulu çalışmanın giriş kısmında öncelikle araştırmanın amacı ve hedefi belirtilmiş, konu ile alakalı olarak kaynak tanıtımı yapılmış ve Osmanlı Hâkimiyeti öncesi Nevrokop'un tarihi hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde Nevrokop kazasının idarî ve sosyal yapısı, yerleşim ve nüfûsu, sosyo-etnik bağlamında söz konusu dönemde var olan yapı incelenmiştir. İkinci bölümde ise Tanzimat çağında başlayan değişim hareketinin yerele yansıması konu edilmiş; sosyal, ekonomik, dinî, mimarî ve kültürel boyutundan bahsedilmiştir. İkinci bölümünün sonunda Nevrokop Kazası'nın, gelişen bağımsızlık ve milliyetçilik hareketleri gölgesinde yeri araştırılmış, I. Balkan Savaşı sonrası Osmanlı Devleti'nden ayrılması konusunda bilgi verilmiştir.Nevrokop, bugün Bulgaristan'ın güneybatı kısmında bulunmakta ve Gotse Delçev ismini taşımaktadır. Tez, söz konusu döneme ait birincil kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup çalışmada, Osmanlı Devleti'nin son yüzyılında yaşanan hızlı değişim ve dönüşümün Nevrokop üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nevrokop 1839-1913? firstly the aim and intention of the researcher is specified, source presentation regarding the subject is made and information about Nevrokop?s history before Ottoman rulership is given.In the first chapter the administrative and social structure, settlement and population are examined in the mentioned period in a socio ? ethnic context. In the second chapter the reflexion of the change movement, which began in the Reform period, to the local is entreated; the social, economic, religious, architectual and cultural dimensions are mentioned. At the end of the second part the place of the Nevrokop district in the shadow of emerging independence and nationalist movements is researched and information about the districts break up from the Ottoman Empire after the I. Balkan War has been given.Nevrokop is located in the southwestern Bulgaria and it is named Gotse Delchev. The dissertation is prepared by using primary sources belonging to the period mentioned and the effects of the fast change and transformation which occured in the last century of the Ottoman Empire on Nevrokop is studied.