Üniversitede öğrenim gören gençlerde flörtte şiddet
Dating violence over young people studying at university
- Tez No: 328684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Flört, Flört Şiddeti
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversitede öğrenim gören gençlerde flörtte şiddetin kabul durumunu fakülte, cinsiyet, sınıf, yaş grubu, yerleşim yeri, aile gelir düzeyi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, karşı cinsten arkadaşı olup olmama durumuna göre incelemektir.Araştırma Konya İli Selçuk Üniversitesi' ndeki Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Mühendislik/Mimarlık Fakültesi, Eğitim Fakültesi' ndeki 1, 2, 3. Sınıflarında eğitim gören 679' u kız, 427' si erkek olmak üzere toplam 1106 ergen ile yapılmıştır. Araştırmada, ergenlerin flörtte şiddeti kabul durumunu belirlemek için Çiftler Arası Şiddeti Kabul Ölçeği (ÇAŞKÖ) kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan değişkenler ise araştırmacı tarafından hazırlanan ve ergenlerin kişisel niteliklerini kapsayan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan uygulama sonucunda kişisel bilgi formunda yer alan sorular, ergenlerin çiftler arası flörtte şiddeti kabul durumu, frekans ve yüzde dağılımları tablolar halinde sunulmuştur. Veriler namparametrik teknikler olan Kruskal Wallis, Mann ? Whitney U Testi ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda ergenlerin flörtte şiddeti kabul durumunun Mühendislik / Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin Edebiyat Fakültesi öğrencilerine göre yüksek düzeyde olduğu, erkek ergenlerin kız ergenlere, köyde yaşayanların ilde yaşayanlara, aile gelir düzeyi 500 TL' nin altında olanların aile gelir düzeyi orta ve yüksek seviyede olanlara göre, anne - baba eğitim düzeyi düşük olanların anne ? baba eğitim düzeyi yüksek olanlara göre çiftler arası şiddeti daha fazla kabul ettikleri bulunmuştur. Sınıf, karşı cinsten arkadaşı olup olmaması ile çiftler arası şiddeti kabullenme arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the acceptance status of dating violence over young people studying at university consediring faculty, sex, age group, family income level, mother educational level, father educational level, settlement and if they have a partner or not.The research has been done with 1106 adolescents, 679 girl and 427 boy, among Engineering/Architecture Faculty, Science Faculty, Literature Faculty and Education Faculty. The ACVS (The Adaptaion of Acceptance of Coupla Violence Scale) method is used to determine the acceptance of dating violence over adolescents in this research. All the variables used in this research were taken from the ?Personal Information Form? which has done by researcher and includes the adolescents personal characteristics. Questions in personal information form, the acceptance of violence among adolescent couples, frequency and percentage distribution has been presented in a tabular form. Data has been analysed with nonparametric technics namely Kruskal Wallis, Mann-Whitney U Test.According to the research results it is found that the acceptance of dating violence among Engineering/Architecture faculty students is much more then Literature faculty; boy adolescents, compared to girls are accepting dating violence more. It is also found that the students who are living in village are accepting dating violence more than the ones living in town and the family income level under 500 TL compared to upper income level family and parents lower educational level are accepting the teen violence more than the ones whose parents have upper educational level. There is no meaningful diffference found between the acceptance of dating violence between couples or having a partner from the opposite sex.Key Words : Adolescent, Dating, Dating Violence.