Üniversiteli gençlerde görülen yeni bağımlılık türleri sosyal değişkenler ve sosyal hizmet uygulamaları kapsamında çözüm önerileri
New addictions types among university students: Social variables and solutions in social work practice
  1. Tez No: 791788
  2. Yazar: ERCAN BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİLE ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Bağımlılık, Gençlik, Sosyal Hizmet, Behavioral Addiction, Social Work, Youth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Araştırma yeni tip bağımlılıklar olarak bilinen davranışsal bağımlılıklardan teknoloji, yeme ve çevrimiçi (online) alışveriş bağımlılıklarının üniversitede öğrenim gören öğrencilerde görülme sıklığının belirlenmesi, bu bağımlılık türlerinin birbirleri ile olan korelasyonun tespit edilmesi ayrıca kişilerin sosyodemografik özelliklerinin bağımlılıklara olan etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bulgular ışığında davranışsal bağımlılık konusunda sosyal hizmet uygulamaları kapsamında çözüm önerileri sunulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin İstanbul yerleşkesinde yer alan Sağlık Bilimleri Fakültesindeki 2020-2021 yılları arasında kayıtlı olan 150 kadın 150 erkek öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği, Çevrimiçi (online) Alışveriş Bağımlılığı Ölçeği, Yeme Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde parametrik test yöntemleri olan bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü anova testi ve pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda kadınlarda sosyal ağ bağımlılığı ve çevrimiçi (online) alışveriş bağımlılığının, erkeklerde ise teknoloji bağımlılıklarından olan çevrimiçi oyun oynama bağımlılığının daha sık görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Yeme bağımlılığı ile cinsiyet değişkeni arasında ise bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ayrıca bağımlılık türlerinin birbirleri arasında orta şiddetli veya düşük şiddetli doğru orantılı korelasyon olduğu bulgulanmıştır. Sonuç: Davranışsal bağımlılıkların gençlerde görülme sıklığının demografik etmenlere bağlı olarak değişebileceği görülmüştür. Ayrıca cinsiyetin davranışsal bağımlıkların bazılarında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine bazı davranışsal bağımlılıkların birbirleri ile korelasyonu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Davranışsal bağımlılıkların önlenmesinde ve mevcutta bulunan bağımlılıkların tedavi edilmesinde sosyal hizmet uzmanları çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, derneklerde, belediyelerde vaka yöneticisi, terapist veya sosyal politika üreticisi olarak görev alabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out to determine the prevalence of technology, food and online shopping addictions, which are known as new types of addictions, in university students, to determine the correlation of these addiction types with each other, and to examine the effects of sociodemographic characteristics of individuals on addictions. In addition, in the light of the findings, it is aimed to offer solutions within the scope of social work practices on behavioral addiction. Materials and Methods: The research was carried out with 150 female and 150 male students enrolled in the Faculty of Health Sciences, located in the Istanbul campus of the University of Health Sciences, between the years 2020-2021. Personal Information Form, Technology Addiction Scale, Online Shopping Addiction Scale, Eating Addiction Scale were used as data collection tools in the study. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS 22 package program. In the analysis of the data, independent sample t-test, one-way anova test and pearson correlation test, which are parametric test methods, were used. Result: As a result of the research, it was concluded that social network addiction and online shopping addiction are more common in women, and online gaming addiction, which is one of the technology addictions, in men. No relationship was found between food addiction and gender variable. In addition, it has been found that there is a moderate or low-severity direct proportional correlation between addiction types. Conclusion: It has been observed that the prevalence of behavioral addictions in young people may vary depending on demographic factors. In addition, it was concluded that gender was effective in some of the behavioral addictions. Again, it was concluded that some behavioral addictions are correlated with each other. In the prevention of behavioral addictions and the treatment of existing addictions, social workers may work as case managers, therapists or social policy producers in various public institutions and organizations, associations and municipalities.