Cumhuriyet Dönemi doğu ulaşım politikası (1923-1950)
Eastern transport policyin Republican Period (1923-19509
  1. Tez No: 328708
  2. Yazar: KADİR ERTURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SABRİ BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Ulaşım, Political Science, History of Turkish Revolution, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet dönemi, doğu, ulaşım politikaları
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ulaşım ülkelerin siyasî, kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarına doğrudan etki eden ve ülkelerin bu alanlarda gelişmesinde rol oynayan önemli unsurlardan biridir. Özellikle ülke içinde bütünlüğün sağlanması ve devlet hizmetlerinin yurdun en ücra köşelerine götürmek, ancak ulaşımla mümkün olabilmektedir. Bu amaçla yeni kurulan Türk Devleti de ülke içinde bütünlüğü sağlayabilmek ve devlet hizmetlerini yurdun en ücra köşelerine götürebilmek için ulaşıma büyük önem vermiştir. Cumhuriyet Yöneticileri ulaşım politikasını belirlerken, yıllarca ihmal edilmiş olan Doğu'ya öncelik vermişlerdir. Ayrıca yurdun Batısıyla Doğusunu birleştirmeyi milli bir dava olarak görmüşlerdir. Çalışmada Cumhuriyet Dönemi Hükümetlerinin 1923-1950 arası Doğu ulaşım politikaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Transportation is one of the important factors which affect countries poitical, cultural, social, economic areas and directly play a role in the devolopment of these areas. Especially providing integrity in a country and taking public serviced to the back of the beyond of the country can only be possible with transportation. For this purpose, The New Turkısh State gave a particular importance to the transportation to able to provide integrity in the country and to take public serviced to the back of the beyond of the country. Republic Manegers gave importance to the East which had been neglected for years while determing transportation policy. They also saw as a national case combining the country?s east and west. East transportation polices between 1923-1950 of the Governments of the Republican Period were examined to in this studyKeyWords: Republican period, east, transportation polices