Mevlâna İdris Zengin masallarının eğitsel değeri
Educational value of the tales of Mevlâna İdris Zengin
  1. Tez No: 328709
  2. Yazar: VEDAT KAZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LOKMAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlâna İdris Zengin, çocuk edebiyatı, çocuk eğitimi, masal, Mevlâna İdris Zengin, children?s literature, education of children and tales
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Mevlâna İdris Zengin'in masalları; içerik, felsefi dil, düşünce ve duygu eğitimi bakımından incelenmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde problem cümlesi, alt problemler, çalışmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi ortaya konmuştur. İkinci bölümde çocuk edebiyatının tanımı, genel nitelikleri, çocuk edebiyatı ürünlerinin tema, tip, dil-anlatım, illüstrasyon ve diğer biçim özellikleri, çocuk edebiyatı ürünlerinde şiddet, çocuk edebiyatının kaynakları ve çalışmamızın temelini oluşturması bakımından, masallar ve masalların çocuk eğitimine katkıları ele alınmıştır. Bu bölüm çalışmanın temellendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Üçüncü bölümde Mevlâna İdris Zengin tanıtılmış ve çocuk edebiyatçısı olarak kişiliği, çocuk algısı ve masallarındaki fantastik yapı, dil ve anlatım, tipler ve masallara yansıyan şiddet ve ironi unsurları incelenmiştir. Dördüncü bölümde içerisinde felsefi yaklaşım ve iletiler bulunduran masallar ve bu iletilerle çocuk zihninde oluşacak düşünce temelleri tahlil edilmiştir. Beşinci bölümde masallar, duygu ve düşünce eğitimi kapsamında incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde Mevlâna İdris Zengin'in çocuk edebiyatındaki yeri ve önemi ortaya konmuş ve çocuklarımızın böyle yazarlar ve kitaplarla karşılaştırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study investigated the tales of Mevlâna İdris Zengin in terms of content, philosophical language, thought and emotion education.The first part of the study dealt with the sentence of problem, sub problems, significance, limitations and the method and the aim of the study. The second part revealed definition of children?s literature, theme, character, language-narration, illustration, other features of form, violence, sources of children?s literature, tales and their contribution to the education of children, which has established the basis for the study. This part is vital in grounding the study. The third part examined, as a famous person expert in children?s literature, his character, his perception of children, language and narration, characters, and fantastic structures in his tales and the elements of violence and irony in the tales. The fourth part investigated the tales containing philosophical approaches and messages and the basis of thought created by these messages, which can be built in the minds of children. The fifth part examined the tales within the scope of thought and emotion education.The conclusion part gave the place and the importance of Mevlâna İdris Zengin and the emphasis was put on the need to keep children away from such authors and works.