Sabri F. Ülgener düşüncesi'nde aydın kavramı
Intellectual phonemenon in Sabri F. Ülgener thoughts
- Tez No: 328721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ AKPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sabri F. Ülgener, aydın, zihniyet, tasavvuf, Sabri F. Ülgener, intellectual, mentality, mystics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sabri F. Ülgener Düşüncesi'nde aydın kavramı adını taşıyan bu çalışma beş bölüm ve çok sayıda alt başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde, kavramsal çerçeve başlığı altında aydın kavramının etimolojik kökeni, aydın kavramına dair yapılan farklı tanımlamalar ve yaklaşımlar ele alındı. İkinci bölümde, Sabri F. Ülgener'in hayatı, eserleri çalışmalarında kullandığı kavramlar, metodolojisi, etkilendiği düşünürler ve görüşleri ve tarih görüşüne yer verildi. Üçüncü bölümde, Türk Düşüncesi'nde aydın kavramı ve Ülgener ilişkisi üzerinde duruldu. Dördüncü bölümde, Ülgener düşüncesinde aydın kavramının nasıl ele alındığı üzerinde duruldu. Beşinci ve son bölümde Ülgener'in Türk düşüncesine olan katkılarından bahsedildi.
Özet (Çeviri)
This work named the term of intellectual in Sabri F. Ülgener?s thought consists of five section and several subtitles. In the first section the ethimologic source of intellectual as a term in the topic of terminology, different descriptions and aproaches about intellectual as a term are processed. In the second section Sabri F. Ülgener?s life, his Works, the terms used in his Works, his methodology, the phylosophers he is effected and their thoughts and his historical view take place. In the third section, intellectual as a term in Turkish tohought system and relationship with Ülgener is streesed. In the fourth section how the intellectual as a term was processed in Ülgener thought are stressed. In the fifth and final section his contribution to Turkish thought system is mentioned.