Gravür sanatı tarihi ve modern uygulamalar
Gravure art history and modern practices
  1. Tez No: 328720
  2. Yazar: HAVA KÜÇÜKÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA KÜÇÜKÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Gravür, Sanat, Tarih, Modern, Yöntem, Uygulama, Engraving, Art, History, Modern, Method, Practice
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
İnsanoğlu İlk Çağlardan itibaren yaşam, savaş, kültür gibi alanlarda kullanılan nesnelerin ve görüntülerin aynılarını yapmak ve çoğaltmak istemiştir. Savaşlarda kullanılan kılıç, mızrak, kalkan gibi nesnelerin üzerine şekiller, semboller, motifler işlenmiştir. Sivri uçlarla kaya, boynuz ve kemik gibi oyulabilen nesnelere yapılan çivi yazıları ilk oyma eserler olarak gravürün temelini oluşturmaktadır.Zamanla kuyumcular tarafından farklı süsleme motifleri kullanılmaya başlanmıştır. Bakır ve çelik kullanan ustalar silah üzerine süsleme yapıyorlardı. Bu kalıpların bazıları saklanıyor ve daha sonra sanatçılar tarafından tekrar basılıyordu. M.Ö.3000'lü yıllarda Çin'de harfli alfabenin bulunması ile mühürler yapılıp ipek kumaşlara baskılar yapılıyordu. M.Ö. 2000'li yıllarda ise Mezopotamyalılar ahşap silindirleri mühür amaçlı oyup tümsek kısımlara boya vererek kil tabletlere baskı yapıyorlardı. Mısır döneminde ise madeni paralara oyma ile şekiller veriliyordu. M.S. 105 yılında Çin'de kağıt bulunması ile beraber yazı ve resim alanlarında çok önemli gelişmeler sağlandı.Ortaçağın karanlık döneminin 1400'lü yıllardan itibaren bitip Rönesans başlaması ile gravür sanatı da din ve tarih kitaplarının resimlendirilmesinde kullanılmaya başlandı. Zamanla da sanatçılar gravürle kendi özgün eserlerini yapmaya başladılar. 1900'lü yıllarda Modern sanatla birlikte baskı resim sanatı da ilerlemeye başlamıştır. Picasso'nun bulduğu renkli yüksek baskı yöntemi ve Hayter'in bulduğu renkli çukur baskı yöntemleri gravür sanatında birer devrim olmuştur.1950'lerden sonra gravür sanatı her geçen gün gelişmekte olup, eğitim alanında ve serbest sanatçılar tarafından Dünyanın her tarafında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde diğer sanat dalları gibi gravür sanatı da başlı başına bir sanat dalı olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The mankind has wanted the do the same and reproduction that are used to objects such as, life, war, culture and for images, From the first centuries of human life. It been processed shapes, symbols patterns on the objects that used in wars like sword, spear, shield. Cuneiform writings that made to objects as stone, antler and bone with spikes form the basis of engravings as the first carved works.Over time, different decorative motifs have been used by jewelers. Craftsmen using copper and steel were made onto weapons ornament. Some of the patterns used in the war and jewelry were stored. These patterns are then re-printed by the artists. 3000 BC found in China in the letter alphabet. Seals were made using the alphabet and on the prints were made of silk fabrics. BC During the 2000s the Mesopotamians carved to make a wooden cylinder seal. Parts of the paint with bump cylinders pressed clay tablets. Egyptians were doing engraving on coins and on them were given shapes. A.D. paper found in China in 105 and was achieved very significant improvements in the areas of writing and drawing.Beginning in 1400 ended the dark period of the Middle Ages and the Renaissance began. The art of engraving began on the history of religion books to be used illustrate. Over time, artists began to make their own original works with engraving. Modern art and the art of printmaking in the 1900s began to move. Picasso finds color high-pressure method and gravure printing methods Hayter'in finds the art of color pit has been a revolution.After the 1950s, the art of engraving is developing with each passing day, the field of education and self began to be used extensively by artists all over the world. Today, like other branches of art in the art of engraving as an art form in itself, was adopted.