Camili'deki bazı odunsu Angiospermae taksonlarının ekolojik odun anatomileri
Ecological wood anatomy of some woody Angiospermae taxa in Camili
  1. Tez No: 259851
  2. Yazar: REYHAN GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odun Anatomisi, Ekolojik Odun Anatomisi, Biyosfer Rezerv, Camili, Türkiye, Wood Anatomy, Ecological Wood Anatomy, Biosphere Reserve, Camili, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Camilide doğal olarak yetişen 27 cins ve 33 taksona ait 61 odun örneğinin odun anatomisi özellikleri incelenmiştir. Odun örnekleri, biyosfer rezerv alanında yaklaşık 50 ve/veya 100 m yükselti farkı ile toplanmıştır. Odun örneklerinin; trahe teğetsel ve radyal çapı, 1 mm2' deki trahe sayısı, trahe hücre uzunluğu, lif uzunluğu ve genişliği, lif lümen genişliği ve lif çeper kalınlığı, 1 mm de özışını sayısı, özışını yüksekliği ve genişliği gibi anatomik özelliklere ait kantitatif verileri ve yıllık halka durumu, trahe gruplaşması, helikal (spiral) kalınlaşma, perforasyon tablası tipi, vasisentrik veya vasküler traheitlerin varlığı, boyuna paranşimin konumu, trahe çeper yada geçitlerinde örtü oluşumu (vesturing), kristaller gibi kalitatif özellikleri tespit edilmiştir. Trahe hücre özellikleri kullanılarak ?Vulnerabilite oranı? (trahe çapının birim alandaki sayısına bölümü) ve ?Mezomorfi değeri? (vulnerabilite oranının trahe hücre uzunluğu ile çarpımı) hesaplanmıştır. Sonuç olarak, anatomik özellikler yükselti ile ilişkiye getirilmiş, yükselti faktörünün anatomik özellikler üzerine etkisi tür (intraspesifik) ve cins (interspesifik) düzeyinde incelenmiş ve odun anatomisi varyasyonları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The wood anatomical features of 33 native taxa in 27 genera in Camili were studied. Wood samples were collected in different regions of Camili with 50-100 m interval at altitudes. Data were gathered on anatomical features; tangential and radial pore diameters, number of vessels per mm2, length of vessel elements, fibres (lengths, widths, thickness of cell walls, lumen diameters), number of rays per mm, ray width and height such as quantitative characters; features of growth rings, of vessel grouping, helical sculpture, type of the perforation plates, presence of vasicentric tracheids and vascular tracheids, features of axial parenchyma, vesturing, warty-layer, crystals and perforated ray cells such as qualitative ones. By using vessel member features, ?Vulnerability? ratio (pore diameter divided by number of vessels per mm2) and ?Mesomorphy? indices (?Vulnerability? multiplied by vessel elements length) was calculated. Consequently, anatomical features were correlated with altitudes, and effects of this factor on the anatomical features were investigated in the level species (intraspecific), genera (interspecific), and wood anatomical variations were determined.