Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Erzurumlu Tahsin adlı öyküsünde söz dizimi
The syntax in Ahmet Hamdi Tanpinar's story named Erzurumlu Tahsin
  1. Tez No: 328737
  2. Yazar: MUSTAFA ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİFE KIRBAŞOĞLU KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözdizimi, cümle, dilbilim, Tanpınar, Erzurumlu Tahsin, Syntax, sentence, linguistics, Tanpınar, Erzurumlu Tahsin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma Ahmet Hamdi Tanpınar'ın bütün öyküleri adlı eserinde bulunan ?Erzurumlu Tahsin? adlı öyküde kullanılan cümlelerin biçim ve anlam olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Gelişen dilbilim çalışmalarına göre cümleleri şekil, içerik ve işlev yönünden çözümleyebilmek, Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilmek ve Türkçenin ifade gücünün zenginliğini bu öykü vasıtası ile okuyanlara tespit ettirmek ulaşılmak istenen amaçlardandır. Aynı zamanda yazarın Türkçeyi kullanma biçimi, kelime ve kelime gruplarına bakış açısı, duygu ve düşüncelerini cümlelere nasıl yansıttığı belirlenmek istenmiştir. Bu nedenlerden dolayı çalışma kelime düzeyinden başlamak kaydıyla cümle ve cümle biçimlerine uzanan başlıklarda incelenmiştir.?Giriş? bölümünde Tanpınar ile ilgili bilgiler verilmiş,?Kavramların İşaretlenmesi? bölümünde bağımsız kavramlarla ilgili özellikler ele alınmış,?Taban Hâlindeki Ögeler? bölümünde ise taban hâlindeki isim ve fiillerden söz edilmiş,?Kavram İlişkileri? bölümünde kavramlar arasında ilişki kuran isim ve fiil çekimleri ele alınmış,?Cümlenin Ögeleri? bölümünde metinde kullanılan cümlelerin isim ve fiilleri tümleme biçimleri ele alınmış,?Yapısına Göre Cümleler? bölümünde de cümle yapıları ve bu yapılara uyan örnekler verilmeye çalışılmış,?Cümle ve Cümle Kalıplarının Kullanım Oranları? bölümünde cümle ve cümle kalıplarıyla ilgili istatistikî bilgiler verilmiş,?Sonuç? bölümünde ise incelemenin genelinden çıkarılan sonuçlara yer verilmiştir.Son olarak çalışmada yararlanılan kaynaklara kaynakça bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study all the stories in his book, Ahmet Hamdi Tanpınar ?Tahsin at Erzurum? in the story, as used in the study of form and meaning of sentences composed. Emerging studies show that the linguistic sentences, form, content, and analyze in terms of function, use the Turkish right and beautiful expression of Turkish power, wealth and those who read this story by means of detection desired aims in the move to be reached. At the same time the author's use of Turkish words and phrases perspective, how the sentences reflect the feelings and thoughts were asked to be designated in. For these reasons, the work which begins from the vocabulary level, has been examired topics such as sentence and sentence forms.The“Introduction”section has information about Tanpınar,“The Marking of Concepts”section of the properties related to the independent concepts is discussed,“The Elements in the form of the Base”section of the base form of the nouns and verbs, are mentioned.“The Concept Relations”section of the established relations between the concepts of nouns and verbs were taken,?The Exact Items“ section of the text, names and phrases used in the integration forms of verbs is discussed,”The Sentences According to Structure“ section, sentence structure, and also tried to give examples that meet these structures,”Usage Rates of sentence and sentence patterns“ section of the given statistical information about the sentence and sentence patterns”Conclusion" sections of the excavated throughout the examination results are included.Finally, the study utilized the resources section of the bibliography are included.