Şahnâme'de aşk hikâyeleri
Love stories in Şahname
  1. Tez No: 328747
  2. Yazar: SERPİL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aşk, Mücadele, Mutluluk, Love, Struggle, Happiness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Firdevsî İran edebiyatında kahramanlık şiir tarzını zirveye çıkaran şairdir. Temelde sözlü ve yazılı kahramanlık hikâyelerini, yarı tarihsel anlatıların esas alarak kökleri çok eskilere dayanan ulusunun efsanevi tarihini ve klasik dönemin tarihsel seyrini konu almıştır.Firdevsî'nin diğer bir özelliği de bu içteki samimiyetini, aşkını ve zevkini eserinin her dizesinde yansıtmasıdır. Aynı zamanda Firdevsî'nin ortaya koymuş olduğu eser, yaşadığı dönemin toplumsal durumunu aktarmaktadır. Yaratılıştan sahip olduğu üstün yetenekleri sayesinde kahramanlık destanları, trajedi, aşk şiirleri gibi ayrı ayrı konuları içeren, dünya edebiyatı tarihinde benzeri yok denecek kadar az olan bir şaheser yaratmıştır.Bu çalışmamda amacım; büyük söz ustası, Firdevsî'nin şaheseri Şahnâme'yi inceleyerek, eserde geçen aşk hikâyelerini tespit etmekti. Bu doğultuda bu çalışmada Şahnâme'de sözü edilen aşk hikâyeleri tespit edildikten sonra hikâye kahramanları kısaca tanıtılarak, kahramanların mazmunlara konu olan aşk hikâyeleri ve bu hikâyelerin gelişim seyirleri ele alınarak değerlendirilmiş, her hikâyede kahramanlar arasında yaşanan olaylar anlatılmış ve toplam ?on iki? aşk hikâyesi değerlendirilmeye çalışılmıştır.İncelenen hikâyeler çerçevesinde önce kahramanların birbirlerine duydukları aşkları dile getirilmiş, daha sonra ise yaşadıkları maceralar ve verdikleri mücadeleler gelişen olaylarla birlikte ayrı pasajlar halinde anlatılmıştır. Böylece her hikâye kahramanların aşkları için verdikleri zor mücadelelerden sonra mutluluklarıyla son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The heroic style of Persian literature, poetry, poet Ferdowsi which the summit. Mainly based on the heroic stories of the legendary history of the nation based on very old roots in the historical course of the classical period and was the subject.Another feature of this inner Firdevsî sincerity, love and joy of each string in the mirror of his work. At the same time that is determined Firdevsî works during his lifetime transfers of social status. Thanks to its superior capabilities of the creation epic of heroism, tragedy, separately, on topics such as love poems, with little or no similar history of world literature, has created a masterpiece.The purpose of this thesis is to analyse Abu?l Qasem Ferdowsi?s opus Shahname and to identify tolove stories in it. To this end, story charactors have been briefly introduced and the love stories in question and the story plots have been described. A total of twelve love stories have been reviewed.In the framework of the plats reviewed, the love felt by the charactors for each other have been described and then their adventures and struggle have been conveyed in separate passeges. Thus, each story ends in happiness after the severe edeavor of the charactors for their love.